Dextox financiar, faza pe șifonier

Să vă povestesc cum merge cu detoxul financiar. Căci merge. Azi, faza pe șifonier, unde se duc mulți bani când se duc. 🙂

Mulți ani, prea mulți, poate, aproape toți banii mei se duceau pe haine. Cumpăram compulsiv de fiecare dată când intram într-un magazin și intram în magazine de fiecare dată (aproape) când treceam pe lângă ele. Nu glumesc.

Am avut, la un moment dat, un an de zile în care am cumpărat zilnic câte ceva de la un magazin de la Unirii. În fiecare dimineață, înainte să intru la metrou și să merg la redacție, intram mai întâi în magazinul abia deschis (câteodată chiar așteptam la ușă ca să se deschidă 😀) și îmi cumpăram ceva. Aveam nevoie să mă simt bine cu mine, căci nu eram bine deloc, așa că îmi cumpăram lucruri. Lucruri peste lucruri.

Când m-am mutat ultima oară, din garsonieră, în casa în care stau acum, am blocat efectiv apartamentul (inclusiv balconul) cu haine. Numai eșarfe aveam 3 saci mari. Și un sac mic de curele. Iar pantofi, 40 de cutii și doi saci. Și 15 perechi de jeansi. Și 40 de rochii din care purtam trei.
Nu aveam nevoie de nimic din sacii aceia ca să fiu fericită, am aflat curând. Eu aveam nevoie doar să mă îmbrac, atât. Și să fiu iubită.

În orice caz, ce vreau să spun e că toți banii făcuți din 2004 până în 2012 s-au dus pe haine. Toți. Nu pe vacanțe, nu pe experiențe, nu pe cărți. Pe haine. M-am vindecat greu se această obsesie, iar primele luni au fost ucigătoare. Și acum, dacă sunt într-o pasă prostă și ajung într-un magazin, orice magazin, cumpăr în neștire. Așa că le evit pe cât pot.

Mi-am făcut, în timp, câteva reguli: îmi fac liste precise cu ce haine noi am nevoie și de ce; evit perioadele se reduceri dacă știu că nu îmi trebuie nimic urgent (fiindcă știu cât pot să cumpăr doar fiindcă au preț bun); îmi impun limită de buget și o respect; dacă nu am mai fost la cumpărături de prea mult timp, las cardurile acasă și îmi iau doar cash, atât cât îmi permit; de obicei, cumpăr haine de două ori pe an, pe sezoane (cald/ rece).

De când sunt la detox financiar, mai am două reguli:
1. La fiecare achiziție nouă, încerc să vând ceva vechi. Pe lângă hainele pe care le donez, am mereu piese pe care le revând din cauză că nu-mi mai plac, nu-mi mai vin, nu le mai port. De ceva timp, fac asta prin intermediul Garderobei Infinite, care susține moda circulară și cu care eu rezonez. Ultimele haine cumpărate au fost plătite cu banii obținuți pe câteva piese vândute prin Garderoba Infinita. Practic, în ultimele luni nu am scos niciun ban din cont special pentru asta, dar am cheltuit aproximativ 1800 de lei.

2. Duc hainele la modificat/ schimbat/ upcycle-at, la croitorie. Am descoperit de curând și un serviciu de “upcycle” pentru jeansi. Vă povestesc după ce îl testez. 🙂

Pentru mine, să fac economie la banii cheltuiți pe haine e o super realizare. Nu aș fi crezut niciodată că voi învăța să mă mulțumesc cu atât de puțin. Dar, din nou, la fel ca acum șapte ani, când m-am prins cum stau lucrurile, mi-am dat seama că am nevoie de haine ca să mă îmbrac. Ca să fiu fericită cu adevărat, am nevoie de iubire.

#MoneyDetoxChallenge

***ca să înțelegeți de unde am pornit, vă invit să citiți și acest articol, despre 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!