FITS 2023 te invită să fii #ParteDinMiracol

MIRACOL este tema Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2023 (FITS), care a ajuns – aplauze, vă rog – la ediția cu numărul 30. FITS va avea loc între 23 iunie și 3 iulie 2023 și pe cuvânt că este o ocazie excelentă de a petrece niște zile minunate la Sibiu.

Nu știu dacă vă puteți imagina ce înseamnă să organizezi, 30 de ani la rând, un festival internațional de teatru. Nici eu nu știu exact, dar pot să îmi imaginez. Și sigur MIRACOL e un cuvânt care descrie bine magia care se întâmplă cu, la și datorită FITS, în fiecare an.

Nu e unul dintre cele mai ușoare lucruri ca, odată pe an, să transformi Sibiul în locul de întâlnire a tuturor artelor, timp de zece zile. Să umpli toate scenele (tradiționale sau nu) orașului cu actori din multe colțuri ale lumii (și din România, evident) și Sibiul să devină neîncăpător pentru miile de oameni care ajung la aici special pentru un festival al artelor.

MIRACOL nu e doar un cuvânt bun, ci unul care descrie excelent toată munca, toată perseverența, toată dedicarea cu care niște oameni (deloc puțini) se încăpățânează să pună Sibiul pe harta evenimentelor culturale de mare angajament, toată bucuria cu care niște artiști (deloc puțini și ei) vin în fața publicului în prima lună de vară din an și toată mirarea cu care alți oameni, spectatorii (din nou, deloc puțin) primesc acest dar.

Peste 800 de spectacole din peste 80 de țări sunt trecute, anul acesta, în agenda festivalului și cu siguranță că nu e deloc ușor să alegi ce vrei să vezi. Partea bună e că, orice ai alege, nu vei fi dezamăgit.

De la muzică la fotografie, de la teatru la pictură, de la circ la conferințe, gală, dans, film, expoziții și câte și mai câte, programul FITS e doldora de evenimente potrivite pentru toate vârstele, desfășurate în aer liber sau în săli tradiționale. Multe dintre aceste evenimente au acces liber, ceea ce face din FITS, tradițional, un festival de care se poate bucura oricine.  


Programul FITS 2023 este disponibil deja pe site-ul festivalului, aici sau, în format .PDF, aici.
Vă recomand să luați la rând fiecare propunere și să vă faceți propria agendă de spectacole la care vreți să ajungeți (o idee e să vă instalați și aplicația FITS, găsiți informații aici; astfel, odată puse în agendă spectacolele dorite, primiți notificări; tot acolo, aveți hărți și multe informații prețioase).

Pentru unele dintre spectacole biletele sunt deja epuizate, dar mai sunt încă multe reprezentații la care puteți merge. Pe site-ul festivalului, la fiecare spectacol din program aveți link spre bilete.
Prețul biletelor a rămas neschimbat față de ediția anterioară, în ciuda inflației, dublării și, pe alocuri, chiar a triplării unora dintre costuri, și că o mare parte dintre evenimente au un preț redus, de 30 de lei. Se păstrează, de asemenea, reducerile pentru anumite categorii vulnerabile. 

Iată câteva dintre cele mai importante spectacole prezente la #FITS30, potrivit site-ului oficial, sibfest.ro:


Măsura imposibilului, spectacol scris și regizat de Tiago Rodrigues, actualul director artistic al Festivalului de la Avignon (23 și 24 iunie)

Miracolul flamenco – EstévezPaños y Compañía – un spectacol care îi aduce pe scenă pe cei mai buni dansatori de flamenco, pe ritmuri care înflăcărează sângele și imaginația! Ministerul Culturii din Spania a acordat acestei trupe Premiul Național al Dansului (23 și 24 iunie)

Apă, ce bucurie! – Trupa Circus Baobab din Guinea prezintă cel mai antrenant spectacol de circ contemporan la FITS pe 24 și 25 iunie.

Simfonie și lumină cu Revolution Orchestra din Israel ne plimbă de la Chopin la Radiohead într-un spectacol cu care îmbină muzica de orchestră, mișcarea de scenă și proiecțiile video (26 iunie)

Paznicul sufletului – Far From The Norm | Botis Seva (UK) – un  spectacol cu hip-hop și dans, premiat, apreciat, aplaudat, de neratat! 28 și 29 iunie


Ultima cină – Milo Rau / NTGent – un spectacol eveniment și experiment, un mix între real și virtual, între ce se află în fața ochilor și ce e ascuns, însă totuși la vedere (29 și 30 iunie)

Diptic: Vise din camera pierdută, spectacol al belgienilor de la Peeping Tom aduce pe scenă dans contemporan într-o manieră nevăzută până acum. Realitate, vis, fantezie (1 și 2 iulie)


AICI găsiți lista tuturor spectacolelor cu acces pe bază de bilet.

AICI găsiți lista tuturor spectacolelor în aer liber, cu acces gratuit.

Pentru noi, acesta este al patrulea când ajungem la FITS. Din experiență spun, FITS este un festival minunat și pentru copii/ familii cu copii. Băieții se bucură de fiecare dată de reprezentațiile în aer liber, de muzică, dansatori, actori de pantomimă și acrobați. Iar mama lor are timp să umple multe zile cu mult teatru. 🙂

FITS este vacanța noastră de la început de vară, care combină înghețata artizanală de la Lili’s cu muzica de fanfară care se plimbă prin tot orașul, pizza mâncată în Piața Mică din Sibiu, cu acrobațiile din Piața Mare, cafeaua bună pe terasa cu pian și muzică live, cu alergarea după porumbei și gospelul de la biserica romano-catolică.

Recunosc, abia aștept FITS 2023. Și nu fiindcă se anunță o ediție cel puțin excelentă, și nu fiindcă mă voi bucura de emoții și  la micul dejun, la prânz și la cină, ci mai ales fiindcă voi fi într-un oraș care, timp de zece zile, oamenii vor fi împreună, mai mult decât oricând, pentru artă.

FOTOGRAFII
foto principală: Text Shop, foto Ciprian Zinca
foto de mai sus, în ordine: Musica ricercata, Palyi Zsofia; Nuntă-n cer, foto Anastasia Atanasoska; Yé, L’eau! credit Kerfalla Bakala Camara; foto Ciprian Zinca; Rose Auslander, credit Oana Monica Nae; Rhythm in Motion 3 © Ayala Niv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!