FITS, cel mai bun motiv să mergi în iunie la Sibiu

Mai puțin de două săptămâni mai sunt până când începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și noi aproape că nu mai avem răbdare. Mergem iar în orașul frumos care ne-a intrat la suflet și vom sta câteva zile, timp în care vom vedea spectacole (am făcut deja o listă lungă, să vedem și cum se va potrivi cu realitatea din teren), ne vom bucura de teatru în stradă (teatru, dar și dans, concerte etc.), vom bea cafea bună în locuri faine și vom trage cu urechea la poveștile oamenilor din jur, vom hrăni cu semințe porumbeii din Piața Mare. Dar cel mai important este că, timp de aproape o săptămână, vom fi un pic departe de nebunia din Capitală (cu tot ce implică ea) și un pic mai aproape de locurile în care ne-ar plăcea mai mult să trăim (ar Sibiul este unul dintre acestea).

FITS e o bucurie de eveniment și cel mai mult mă bucur că e gândit așa încât să nu scoată dincolo de terenul de joc familiile cu copii. Pe lângă programul super generos de spectacole referință, din România și de peste mări și țări, pe lângă conferințe, lansări, workshopuri, vizionări de filme, organizatorii au avut grijă să pună în desfășurător și multe spectacole de stradă, care le vor face zilele frumoase celor mai mici dintre spectactori.

 

FITS 2019, ediția cu numărul XXVI, începe vineri, 14 iunie, și se termină duminică, 23 iunie, și arată, în cifre, așa: 3.300 artiști și invitați, 73 de țări reprezentate, 540 evenimente, 75 spații de joc, 70.000 spectatori în fiecare zi. Știu, va fi greu de ales ce să vezi și să faci în fiecare zi.

 

Anul acesta, vom fi și noi patru dintre cei 70.000 de spectatori care ajung la FITS în fiecare zi. Vom fi cu toții, oameni mari și oameni mici, parte dintr-un festival care vibrează a bucurie și imaginație. Și, așa cum vor simți toți cei care vor fi la Sibiu în a doua jumătate a lunii iunie, vom putea învăța mai multe despre “Arta de a dărui” – care este și tema acestei ediții de festival.

Lista evenimentelor este lungă și vă recomand să o analizați cu atenție pe site-ul festivalului, www.sibfest.ro, căci este și păcat să ratați ceva – vreun spectacol, vreun nume, vreo emoție – din ce v-ar face bine. Nu vă spun decât că cele mai dorite companii din Franța sunt deja trecute în agendă, în cadrul Sezonului România-Franța, că Republica Populară Chineză aduce la FITS reprezentații remarcabile, că din Israel vin niște dansatori spectaculoși, că cei mai cunoscuți regizori de teatru și mulți actori din România vor fi mai aproape de spectactorii lor prin intermediul teatrului, dar și al conferințelor și lansărilor de carte.

 

***

FITS a început în 1993, când un grup de oameni, în frunte cu Constantin Chiriac (actor la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, în prezent președintele FITS) a gândit un eveniment cu și despre teatru, din dragoste de teatru, de oraș, de comunitate. Astăzi, o lume întreagă recunoaște că, vreme de zece zile, Capitala Culturală Mondială este în România, la Sibiu.

Fiecare ediţie a Festivalului se desfășoară sub genericul unor teme generoase în jurul cărora se face planificarea artistică, pe care le puteți vedea în lista de mai jos:

1995 – Toleranţă
1996 – Violenţă
1997 – Identitate Culturală
1998 – Legături
1999 – Creativitate
2000 – Alternative
2001 – Provocări
2002 – Punţi
2003 – Mâine
2004 – Moşteniri
2005 – Semne
2006 – Împreună?!
2007 – Next
2008 – Energii
2009 – Inovaţii
2010 – Întrebări
2011 – Comunităţi
2012 – Crize. Cultura face diferența
2013 – Dialog
2014 – Unicitate în diversitate
2015 – Growing smart/ Smart growing
2016 – Construind încredere
2017 – Iubire
2018 – Pasiune
2019 – Arta de a dărui

 

Ne vedem la Sibiu, cu bucurie!

 

 

Foto: desen Dan Perjovschi, foto din spectacole via PR FITS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!