Haideți să vrem împreună: cursuri de prim ajutor în școli. Semnați și voi petiția!

Cred că sunt puțin oameni care nu au citit/ văzut/ auzit știrea despre fata care a murit după ce s-a înecat, la școală, cu un jeleu. Sigur, știrea e șocantă și îngrozitoare și tragică deopotrivă, dar oare chiar nu putem face mai mult decât să ne șocăm, să fim îngroziți, să ni se pară tragic?

Eu zic că putem.
Putem chiar să îndrăznim să facem mai mult decât să privim neputincioși la astfel de știri. Ba chiar putem să ne imaginăm că victimă poate fi, oricând, copilul nostru. Așa-i că doare mai tare?
Putem să punem umărul, împreună, și să semnăm, tot împreună, o petiție care cere cursuri de prim ajutor în școlile din România. Putem să cerem, cu subiect și predicat, ca oamenii din școli să fie instruiți să acorde corect un ajutor care poate salva vieți.

Din păcate, în cazul fetei de 14 ani, acest ajutor nu a fost posibil. Nici cadrele didactice, nici colegii nu au știut și nu au putut să îi ofere primul ajutor în caz de înec. Motiv pentru care copila a intrat în comă, apoi a murit la spital.

Am semnat și eu petiția care cere, urgent, cursuri de prim ajutor în școlile din România. Am semnat alături de alte 27.000 de persoane. Numărul însă e mic, prea mic a ajunge la urechile celor care trebuie să audă (și să și facă ceva). Nu mai spun cât de mic este acest număr raportat la românii care au copii și care îi trimit, zi de zi, în școli în care, foarte probabil, nu s-au ținut niciodată cursuri de prim ajutor.

Pun mai jos textul petiției inițiate de Declic și, la final, linkul spre pagina unde puteți semna.

Către Ligia Deca, ministra Educației

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să introduceți în școli, de urgență, cursuri de prim ajutor. Atât pentru elevi, dar și pentru personalul didactic și auxiliar. Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, pentru că nimeni n-a fost în stare să-i facă manevra Heimlich. [1]

De ce este important?

Fără cursuri de prim ajutor în școli, orice copil care are un accident, riscă să și moară. 95% dintre persoanele din România care intră în stop cardio respirator mor, pentru că majoritatea covârșitoare (80%) a celor din jur nu știu să acorde primul ajutor. [2]

Manevrele de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Pentru a pregăti cetățeni capabili să salveze vieți, alte țări au introdus cursuri periodice de prim ajutor încă din școală. La fel trebuie să se întâmple și în România.

În România există doar un curs opțional de Educație pentru Sănătate, la care participă mai puțin de 10% dintre actualii elevi, viitori adulți. De aceea, solicităm ministrei Educației să ia măsuri urgente pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli. O poate face imediat, prin noile Legi ale Educației, care acum se află în plină dezbatere parlamentară.

Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii. Semnează petiția!

SEMNEAZĂ PETIȚIA AICI

CONTEXT
Teodora, o fată de 14 ani din Cluj, s-a înecat cu un jeleu şi a murit după 6 zile de comă profundă. A aşteptat aproape o oră o ambulanţă cu medic care să-i elibereze căile respiratorii. Specialiştii în prim ajutor spun că dacă profesorii ştiau să efectueze manevra Heimlich, eleva ar fi avut şanse de supravieţuire. (știrea completă – aici).
foto: via facem.declic.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!