Mereu vor exista Regele Piticuț, sufletul, frumusețea

„A fost odată o țară frumoasă și mănoasă, sub care răutatea clocotea cu flăcări mici și neîncetate.” Așa începe cartea asta, prima carte scrisă de Radu Vancu pe care am citit-o (dar sigur nu și ultima, care mi-a mers direct la inimă. Am cumpărat-o la sugestia Anei Barton, pentru David, dar copilul încă nu a avut răbdare să asculte povestea, deocamdată s-a uitat doar la poze – ilustrații cu miez de Irina Dobrescu.

Regele Piticuț nu e însă doar o carte de copii, ci și pentru oamenii mari. Sau poate mai ales pentru aceștia din urmă.

 

Nu știu să scriu recenzii de carte, nu știu cum se face asta bine, dar scriu despre cărțile care îmi plac așa cum mă pricep. Iar cartea asta mi-a plăcut în primul rând fiindcă ascunde între pagini un mare adevăr al lumii. Un adevăr pe care îl știm cu toții, dar despre care aproape că nu mai vorbim, prinși în mrejele unei țări care ne doare. Un adevăr care se îneacă în fiecare zi mai mult în mlaștina în care ne afundăm cu toții. Un adevăr pe care oamenii mari ar trebui să-l cunoască cel mai bine, dar pe care, culmea, cel mai bine îl știu copiii noștri.

 

Oricât de multă urâțenie va fi pe lume, cineva tot va fi în stare să vadă partea bună și luminoasă, pe care, de altfel, o vezi doar dacă ești cât un bob de mazăre, cât un piticuț. Oricât de multă hidoșenie va exista între oameni, un pui de suflet tot va găsi motiv de bucurie și de zburdălnicie. Oricât de urât va mirosi țara – asta sau oricare alta – a piure de mazăre prins pe fundul oalei, cineva tot va avea grijă să deseneze frumusețea pentru cei care vin în urma noastră. Oricât de grav ni se pare ceea ce ni se întâmplă, ceva tot e bun în toată povestea.

În final, niciodată-niciodată, lumea nu va fi a urâtului, a răilor, a mediocrilor, a hoților. N-are cum. Până la urmă, finalul tot va fi roz. Palid, dar tot roz.

 

Nu voi dezvălui povestea Regelui Piticuț, ar fi păcat să nu o descoperiți singuri. Doar atât mai zic: „Răutatea a fiert mai departe sub lume, dar puterea ei – toți piticuții știu de acum asta – e bleagă în fața frumuseții. Toată răutatea lumii e piure de mazăre față de un desen făcut de o mămică iubitoare. toate războaiele lumii sunt spanac fiert față de un cântec de piticuț.”

 

 

Eu am cumpărat cartea lui Radu Vancu de pe libris.ro (care, apropo, are și o campanie faină, pe sufletul meu – atunci când comanzi cărțile poți alege și să donezi în contul Salvați Copiii, 1, 3, 5 sau 10 lei), dar cred că o găsiți și în alte librării, virtuale sau nu. Cineva mi-a atras atenția că Regele Piticuț nu mai este pe stoc la libris, așa că pun aici link spre Cărturești. 

 

Foto: ilustrație de Irina Dobrescu din cartea Regele Piticuț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!