Mesteshukar ButiQ la Stockholm Design Week

Designerii suedezi de la Glimpt Studio impreuna cu romii din reteaua Mesteshukar ButiQ au creat o colectie limitata inspirata de conceptul de nomadism si de schimburile culturale produse de acesta. Colectia a fost prezentata la inceputul lunii februarie la Stockholm Design Week cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

De ce conceptul de nomadism? Poate pentru ca nomadismul a inceput prin a fi o realitate universala, cu functie sociala si culturala. Nomazii au reusit sa schimbe atat granitele geografice cat si mentalul colectiv. Cu toate acestea chemarea nomada a supravietuit in adancurile omului contemporan, s-a adaptat la noul mediu si si-a gasit o noua forma in arta si in design.

Glimpt Studio a inteles aceasta nevoie de a pastra arta mestesugului si de a-i da ocazia sa prinda forma in obiecte contemporane de design, dezvoltand o metoda de lucru inedita bazata pe motivatie si curiozitate in cunoasterea mestesugurilor traditionale.

 

Mesteshukar ButiQ la Stockholm Design Week
Mesteshukar ButiQ la Stockholm Design Week

 

In Romania, designerii suedezi Mattias Rask si Tor Palm s-au integrat perfect in comunitatile de mestesugari romi, au inteles aspectele nomadismului care inca marcheaza cultura roma, le-au ascultat povestile si cel mai important, au schimbat experiente unice intre design si tehnica traditionala roma, demonstrand ca mestesugul poate fi o arta cu valente moderne.

 

Mesteshukar ButiQ la Stockholm Design Week (5)

Mesteshukar ButiQ la Stockholm Design Week (3)

Expozitia poate fi vizitata la Institutul Cultural Roman din Stockholm pana pe 4 martie 2016. Proiectul va fi apoi preluat de Muzeul din Falkenberg, unde expozitia va fi inaugurata in data de 8 aprilie, Ziua Internationala a Romilor.

 

Expozitia de la Stockholm este a treia expozitie de design la care Mesteshukar ButiQ este prezent, dupa Viena Design Week si Romanian Design Week.

 

 

***

Mesteshukar ButiQ este un suporter activ in spatiul romanesc in sustinerea mestesugurilor traditionale rome. Caldararii, argintarii, impletitorii si rudarii au astfel ocazia sa-si continue mestesugul si sa il valorifice prin prezenta designerilor internationali.

Produsele pot fi admirate si cumparate in Romania in magazinul din strada Edgar Quinet nr. 7, langa Casa Capsa, si pot fi comandate online pe www.mbq.ro. Pe langa colectia de obiecte in serie limitata de home deco, brandul reuneste si colectii de bijuterii si haine. In perioada urmatoare magazinul  va prezenta serii limitate de cadouri tematice pentru Martisor si Paste.

 

 

Foto: PR

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!