Primul festival de film în familie – Astra Film Festival 2018, la Sibiu

Un festival internațional de film, o familie – noi, doi copii mici, doi părinți care refuză să fie doar părinți 24/24, aproape o săptămână în deplasare la Sibiu, un oraș pe care îl iubim, 9 săli, 128 de filme, 17 documentare despre realități românești, peste 60 de proiecții urmare de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii, 400 de evenimente în program. Sunt tare curioasă cum vor arăta cifrele la sfârșitul acestei săptămâni, câte filme vom reuși să vedem din câte ne-am propus, câte evenimente ne vor bucura, cum se vor adapta băieții acestor zile pline cu de toate, dar mai ales cu joacă și filme. Azi începe Astra Film Festival 2018, la Sibiu. Noi ratăm startul din motive obiective, dar să se noteze că facem bagajele deja, iar de miercuri suntem acolo. 🙂

 

Super filme în premieră națională, internațională și mondială 

De o săptămână sunt cu ochii, zilnic, pe pagina de Facebook a festivalului (AICI, dacă sunteți curioși, și eu zic că ar fi bine) ca să mai văd ce mai urmează: ce filme, ce evenimente, ce dezbateri. E prima dată când ajungem la Astra Film Festival (AFF) și sigur nu e ultima. Ne-am propus să ajungem mai des la Sibiu, un oraș pe care l-am iubit din prima, iar Astra pare un prilej anual teribil de bun. E rost de filme de non-ficțiune, e rost de documentare românești la care nu prea avem acces, e rost de întâlniri cu prieteni pe care îi vedem rar (Elena și Cosmin, teleleilor, abia aștept să bem o cafea la Sibiu), e rost de dimineți de toamnă calde și frumoase, e rost de timp departe de haosul din București, e rost – mai ales – de o plimbare într-un oraș în care ne-ar plăcea să trăim (și suntem într-o analiză serioasă cu acest gând).

 

Revin la festival, care începe azi, 15 octombrie, și durează până duminică, 21 octombrie. Anul acesta, peste 400 de evenimente cinematografice sunt trecute în desfășurător, evenimente ce vor avea loc în nouă săli special amenajate în minunatul centru istoric al orașului. Din cele 101 filme selecționate (dintr-un număr record de înscrieri, peste 3.000), 56 de filme participă în competiția Astra Film Festival 2018 și 45 de producții de top sunt prezentate în afara competiției, în cadrul celor 14 programe tematice ale Festivalului, în formatul dedicat proiecțiilor VR și 360 de grade, dar și în cadrul festivalului de educație prin film documentar Astra Film Junior.

Un număr record de 51 documentare vor avea premiera la AFF 2018. Dintre acestea, My Father, Imre (România, Regia  Andreea Stiliuc), Wedding of the Year (România, Regia József Bán),  If Objects Could Speak (Canada, România, Regia Luiza Pârvu și Toma Peiu), precum și Remnants of a Conversation (Marea Britanie, Regia Jules Leano) vor avea premiera mondială.  Ink of Yam (Germania, Regia Tom Fröhlich, Fitzcarraldo Syndrome (Elveția, Regia Laura Morales) și My Voina (Cehia, Regia Zora Čápová) sunt printre filmele care vor avea la Sibiu premiera internațională. 40 de producții vor avea premiera națională.

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat și descărcat de AICI. 

 

 

Dezbateri de pus mintea la treabă 

Festivalul include, de asemenea, conferințe, discuții panel, masterclass-uri, întâlniri ale profesioniștilor din industrie, concerte și Q&A cu realizatorii prezenți la Sibiu.

Prin programele sale tematice, AFF prezintă cinematografia realității înțeleasă nu numai ca un portret intim și detaliat al condiției umane, dar și ca un mod de conștientizare socială. Temele abordate în ediția 2018 examinează fațetele, mentalitățile, normele sociale scrise și nescrise ale acestei lumi, pornind de la ideea că fără cunoașterea realității nu este posibilă înțelegerea ei, la fel cum fără a înțelege realitatea nu o putem schimba.

Programele tematice AFF 2018 explorează legăturile din familie, relațiile între generații și efectele trecerii timpului asupra noastră (Maternitatea, Atenție! Părinți la volan, Înspre lumea adulților, Rituri de trecere, Cine n-are bătrâni să-și cumpere); exercițiul dificil al găsirii identității personale, naționale sau digitale (Supraviețuind tărâmului natal, Unde e Acasă?, Eu și originea/religia mea, Extrema dreaptă lângă noi, #viețilenoastreonline); și căutarea echilibrului între a ne trăi soarta și a ne construi un destin (Destine încercate, Contra curentului, În perspectivă largă, Efectul fluturelui).

Recunosc, tema care m-a atras cel mai tare este cea legată de maternitate, poate și fiindcă sunt o mamă de doi care se bucură de acest rol, pe care mi l-am ales și mi l-am asumat, dar de care nu vreau să mă las copleșită și anulată. Dar și filmele despre identitatea personală sunt pe lista mea scurtă, mai ales în contextul discuției eterne despre unde e acasă diaspora mea, formată din frați, surori, nepoți.

Discuțiile panel, care vor pune în dezbatere tematici ale AFF 2018, îi au ca invitați și moderatori pe Michael Stewart, Radu Umbreș, Alexandru Solomon, Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu și mulți alții.

Detalii despre evenimentele din program aveți AICI. 

 

Transalpina deschide festivalul 

Ceremonia de deschidere a AFF 2018 va avea loc luni, 15 octombrie, la Sala Thalia, la ora 19.00, fiind urmată de proiecția filmului Transalpina – Drumul Regilor, la 19.30, și de un concert live cu nominalizații la Grammy The Tiger Lillies, la ora 21.00.

Transalpina – Drumul Regilor, în regia lui Dumitru Budrala, este o incursiune intimă și fascinantă în istoria neștiută a celui mai pitoresc drum din Europa, Transalpina. Într-o transpunere cinematografică de excepție, filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor.

„În Transalpina – Drumul Regilor am încercat să surprind o experiență aparte, o imersiune în istoria și mitologia locului, din cele mai îndepărtate timpuri și până în prezent. Am încercat să îmbin armonios mitologia, istoria, geografia și poveștile celor care au fost martori la inaugurarea drumului de către regele Carol al II-lea, ca să pot reconstitui pentru spectator de unde provine numele drumului, precum și povestea sa ca realizare extraordinară pentru timpurile acelea. Mi s-a părut dintotdeauna că acest drum a reprezentat un punct de întâlnire nu numai între oamenii aflați de o parte și de alta a munților, dar și între cer și pământ, între real și fantastic”, a mărturisit regizorul Dumitru Budrala, director-fondator al Astra Film Festival.

 

 

Pe pagina de Facebook găsiți informații prețioase despre evenimentele și filmele din program, așa că puteți să vă inspirați de acolo în legătură cu modul în care vă faceți programul săptămâna asta. 

Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, precum și în rețeaua librăriilor Humanitas din întreaga țară.  Detalii despre bilete, abonamente și acces – AICI. 

 

***Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune și în special în România. De 25 de ani, iubitorii de filme non-ficțiune, publicul general și profesioniștii din întreaga lume au participat la edițiile AFF în fiecare octombrie pentru a trăi o experiență culturală inițiatică, explorând și înțelegând condiția umană prin intermediul cinematografului edificator al realității.

 

 

ÎN PLUS:

Despre filmele din cele cinci secțiuni ale competiției cu premii în valoare totală de 25.000 de euro puteți citi mai multe – AICI. 
Despre juriul ediției din acest an găsiți detalii prețioase – AICI. 
Despre cele 17 filme românești înscrise în festival aveți toate informațiile – AICI. 
Despre Astra Film Junior, festival-în-festival, un festival de film documentar pentru copii care are loc in paralel cu AFF 2018, tot ce trebuie să știți este AICI.

 

 

 

Foto: AFF 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!