Să te iubești pe tine însuți. Lecția

„Daid ’beste mami. Daid ’beste tati. Daid ’beste bebe. Daid ’beste Daid.” (traducere: David o iubește pe mami. David îl iubește pe tati. David îl iubește pe bebe. David îl iubește pe David.)

De câteva zile, de mai multe ori pe zi, David (2 ani și 5 luni) își declară iubirea cu voce tare. Până acum doar o simțea și o primea, nu o și verbaliza. Acum îi zice pe nume și o oferă la pachet cu îmbrățișări mari de om mic.

Sunt foarte fericită să-l simt în spatele meu, când vine pe ascuns, fix când nu mă aștept, ca să mă iubească. Sunt și mai fericită când văd că bagă mâinile printre gratiile de la patul fratelui său mai mic, să-l iubească „de picioare, puțin.” Dar cel mai tare mă bucur când îl aud că spune „Daid ’beste Daid” și se ia în brațe. E o imagine simpatică și amuzantă să-l vezi cum încearcă să se strângă în brațe, cu mâinile încrucișate. 🙂

 

Să se iubească pe sine e o lecție tare importantă și mă bucur să văd că începe să o învețe încă de pe acum. Nu e semn de narcisism, nici prevestire de comportament de om ce se va urca pe un piedestal, de unde se va uita chiorâș la cei de jos. E doar un semn de purtare sănătoasă. E bine, și asta cred cu tărie, ca oamenii să învețe să se iubească pe ei înșiși pentru a putea să iubească, sănătos și curat, alți oameni.

Sunt atâția oameni care nu știu să se iubească și să se aprecieze pe ei înșiși. Și parcă atât de multe femei habar n-au să facă asta cu ele, pentru ele. Am fost una dintre aceste femei. Chiar dacă în ultimii ani m-am mai „vindecat”, încă mai am zile în care nu văd mai nimic bun la mine. Norocul meu este că am în familie și în jur multă lume care îmi amintește, când e cazul, că trebuie să mă apreciez mai mult pentru ceea ce sunt și pentru cum sunt.

 

De aia zic că mă bucur când îl văd pe David că se iubește, la propriu, pe sine.

Sigur, să se iubească și să se accepte cu adevărat, la modul sincer, asumat, profund, va învăța și va exersa toată viața. Și, cât voi fi pe această lume, voi avea grijă să îi reamintesc cât de important e să nu uite niciodată să se iubească pe el însuși.

Știți ce-i minunat? Cum i se întâmplă lui David lecția asta acum, așa li se întâmplă și altor copii. Depinde numai de noi, oamenii mari, să îi observăm, să îi încurajăm și ne amintim să îi lăsăm să fie, să „nu-i stricăm”, cum de multe ori facem.

 

Be happy & nice,
Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!