#VacanteSiCalatorii. Farmecul orasului Abu Dhabi
Pentru ca tot v-am povestit saptamana trecuta ca locuiesc in Abu Dhabi de doi ani, m-am gandit ca se cade sa deschidem rubrica de calatorii cu insasi capitala Emiratelor Arabe Unite. Poate asa o conving si pe Oana sa imi faca o vizita. 🙂
Parerile sunt impartite cand vine vorba de Abu Dhabi. Multi il gasesc ca fiind un oras monoton, fara prea multe atractii; altii, dimpotriva, raman puternic impresionati de eleganta sa si de vegetatia deloc saracacioasa ce umbreste bulevardele acestui oras al desertului.
Abu Dhabi nu e un oras cu o istorie milenara; de altfel, cea mai veche constructie dateaza abia din 1761. In schimb, e un oras care s-a ridicat din nisip intr-un timp record. La fel ca si vecinul Dubai, Abu Dhabi a uimit o lume, care a asistat cu gura cascata la transformare. Si ce transformare! In decurs de 40 de ani, Abu Dhabi a lasat in urma triburile de beduini si fascinatia celor 1001 de nopti si s-a pus pe construit zgarie nori, universitati, muzee si autostrazi care taie desertul in lung si-n lat. Astazi, Abu Dhabi nu e decat unul dintre cele mai cosmopolite orase ale lumii si totodata unul dintre cele mai bogate si mai sigure orase de locuit de pe intreg mapamondul.

Cand vine vorba de turism, insa, in ciuda efectului “Wow” pe care il genereaza Emiratele Arabe Unite in randul turistilor, trebuie sa recunosc ca Abu Dhabi e de cele mai multe ori o destinatie de o zi. Ramane astfel, pe nedrept, in umbra Dubaiului – mai putin bogat, dar mai bine promovat (despre care va voi povesti curand). Tururile clasice de o zi ii alearga pe turisti intre Marea Moschee Sheikh Zayed si bulevardul Corniche si Marina Mall. Dupa o scurta pauza de masa la celebrul Emirates Palace, grupurile isi incheie ziua in forta, cu 240 km/h, in cel mai rapid roller coaster din lume de la Ferrari World. Apoi, back to Dubai!
Pentru mine insa, nu doar din ipostaza de ghid, cat mai ales din cea de rezident, Abu Dhabi e mult mai mult de atat. Si daca va ganditi sa ajungeti aici, recomandarea mea ar fi sa alocati cel putin doua zile, pentru a explora orasul pe indelete. Mai jos veti regasi ceea ce cred eu ca nu ar trebui sa ratati, locuri pe care nu le veti gasi neaparat in ghidurile de turism sau in recomandarile agentiilor.

Va propun asadar sa va incepeti ziua in Abu Dhabi cu o plimbare in lungul celebrei Corniche. Cel mai frumos bulevard al orasului are o lungime de aproape 10 km si a fost construit pe teren recuperat din ocean. O salba de plaje cu nisip fin (publice si private), precum si parcuri umbrite de palmieri cu piste de jogging si de biciclete se succed de o parte a Cornichei, in timp ce de cealalta parte puteti admira skyline-ul modernului Abu Dhabi. Mergeti dis-de-dimineata, pentru a evita caldura si aglomeratia. Seara, oricat de tarziu, e de asemenea o optiune, doar ca veti constata ca lumea araba tinde sa-si prelungeasca activitatile pana tarziu in noapte. Copii in parc la 11 noaptea, sau chiar mai tarziu, nu sunt deloc o raritate. 🙂
Bulevardul Corniche se incheie in imediata apropiere a hotelului Emirates Palace, devenit un simbol al orasului si un punct de interes pentru toti vizitatorii. Opulenta sa, cele 114 domuri si insasi denumirea de “palat” creeaza adesea confuzii in randul turistilor, care tind sa creada ca este vorba de palatul regal si nu doar de un hotel. Pentru ca accesul vizitatorilor nu este interzis (chiar daca nu sunteti cazati in hotel), puteti intra sa-i admirati gradinile impecabile si fantanile arteziene care mai taie din arsita de peste zi. Totodata, ajunsi la Emirates Palace nu puteti rata ocazia sa degustati faimosul “camelccino” pudrat cu aur, care nu e altceva decat un cappuccino semnatura a hotelului, preparat cu lapte de camila.
De la Emirates Palace, in cateva minute puteti ajunge intr-una dintre cele mai frumoase zone ale orasului, cartierul Al Bateen. In prezent, Al Bateen se prezinta ca un cartier exclusivist, cu vile somptuase, strajuite de garduri inalte si cu o vegetatie abundenta. Dar, putini stiu ca acest district a fost unul dintre primele populate in Abu Dhabi. Primii rezidenti au fost de fapt primele triburi beduine stabilite pe teritoriul orasului la inceputul secolului trecut. Aceiasi beduini aveau sa construiasca primele barci si sa plece in cautarea perlelor, care au adus prosperitate orasului, cu mult inainte de descoperirea petrolului. In Al Bateen veti gasi si Palatul Printului Mostenitor al emiratului Abu Dhabi, Sculptura Tolerantei si Centrul pentru Cercetare Sheikh Zayed. Acesta din urma nu e decat un muzeu unde puteti afla foarte multe detalii despre viata, pasiunile si reformele marelui conducator Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan.
Qasr al Hosn (puteti sa-i citit povestea aici) e un alt obiectiv pe care trebuie sa il treceti pe lista. Putin, foarte putin chiar se vorbeste despre acest fort, desi e cea mai veche constructie de pe teritoriul orasului (1761) si totodata locul in care se nastea in 1918 Sheikh Zayed. Fortul a scapat ca prin urechile acului de la demolare si a devenit un fel de inima a orasului. Centrul pentru vizitatori aferent palatului va va oferi, poate, cea mai relevanta incursiune in trecutul Abu Dhabi-ului.
Nu la fel de norocoasa a fost Piata Centrala sau “souk-ul”, locul cel mai activ din oras unde fiecarui trib ii era repartizata o mica sectiune pentru a-si desfaura activitatile comerciale. Vechiul souk, cu intregul zumzet al lumii arabe, s-a mistuit intr-un incendiu, iar in locul acestuia a fost ridicat un spatiu modern, care se chinuie sa pastreze ceva din farmecul de demult.
Cu toate acestea, va recomand sa vizitati Central Market, unde pe langa incercarea mai mult sau mai putin esuata de a recrea ceva din arhitectura araba, veti descoperi o puzderie de mici boutiquri care vand tot soiul de suveniruri: de la vesminte locale pana la condimente si parfumuri, atat de pretuite in lumea araba. Mici cafenele cochete si ceainarii asteapta, de asemenea, sa le pasiti pragul. Pentru o experienta cumva mai autentica, lipsita de glamour, va incurajez sa vizitati Piata de Curmale, situata in Portul Zayed. Veti avea sansa sa vedeti si sa degustati zeci de sortimente de curmale, cel mai pretuit fruct al tarii.
Nu departe de Portul Zayed se afla Insula Saadiyat, un spatiu cultural prin excelenta si totodata cea mai frumoasa si mai protejata insula din oras. Pentru ca da, am omis sa va spun, dar Abu Dhabi e o metropola care se desfasoara pe mai multe insule. Ei bine, in Saadiyat (care nu inseamna altceva decat Insula Fericirii) se desfasoara momentan cele mai ambitioase proiecte din oras. Muzeul Louvre si Muzeul Guggenheim sunt doar doua dintre noile obiective menite sa aduca orasului acel “touch” cultural de elita.

Pana una alta, plajele din Saadiyat sunt cele mai frumoase, iar daca aveti ocazia sa stati la un hotel in aceasta insula intre mai si iulie (nu neaparat cea mai buna alegere datorita temperaturilor ridicate), veti asista la un eveniment unic in Emiratele Arabe Unite. Este perioada cand broastele testoase Hawksbill, specie endemica, isi aduc pe lume puii. Din acest motiv, pe timpul noptii, sezlongurile si umbrelutele sunt indepartate de pe plaja, iar hotelierii au obligatia sa reduca luminile si sa-si sfatuiasca oaspetii sa traga draperiile. Motivul? Puisorii isi cauta drumul catre mare urmarind reflexia lunii in apele Oceanului Indian si orice alta lumina ii poate dezorienta.

Pentru iubitorii de necuvantatoare o alta experienta cu adevarat inedita este Spitalul de Soimi, cea mai pretuita pasare in randul localnicilor. Folositi candva pentru a vana pasarea houbara, cu alte cuvinte din motive de supravietuire in climatul deloc bland al desertului, soimii au devenit in timp un simbol al luxului dus la extrem. Pretul unui astfel de exemplar poate usor depasi 100.000 euro si desi n-o sa va vina, poate, sa credeti, aceste vietuitoare privilegiate calatoresc “first class” in aeronavele celor mai luxoase companii aeriene. Spitalul de Soimi a fost infiintat in 1999 si e cel mai mare spital de profil din intreaga lume. Anual, peste 6.000 de soimi sunt primiti la tratamente si pentru controale de rutina. 🙂
Marea Moschee Sheikh Zayed e fara doar si poate un “must see”, posibil cel mai important obiectiv al intregii tari, asupra caruia nu insist, intrucat veti gasi suficiente informatii online (sau poate ii voi aloca un articol separat). Recomandarea mea ar fi sa mergeti sa o vizitati la apusul soarelui, cand marmura alba a celor 82 de domuri capata sclipiri de purpura. Bonus: o senzationala panorama a moscheii o veti avea de pe terasele Souk-ului Qaryat al Beri, un loc deosebit de elegant, dar totalmente necunoscut turistilor de o zi.

Si daca tot am pomenit de apus, momentul in care soarele coboara de pe cerul Emiratelor in apele oceanului, e de asemenea un episod incarcat cu o forta dramatica aparte. Cum in Abu Dhabi aveti la dispozitie o paleta intreaga de restaurante si cafenele situate cu adevarat la inaltime, va sfatuiesc sa surprindeti apusul de undeva de sus.
RECOMANDARI:
DE VIZITAT:
intre octombrie si aprilie, cand temperaturile sunt relativ placute (maxim 30 grade la orele amiezii in lunile de iarna)
DE EVITAT:
mai-septembrie, cand temperaturile sunt extrem de ridicate (senzatie termica peste 50 grade in lunile de vara), uneori asociate cu umiditate foarte ridicata.
in luna Ramadanului – majoritatea activitatilor sunt date peste cap, multe spatii comerciale sunt inchise la orele amiezii, mancatul si bautul in public sunt strict interzise, inclusiv pentru turisti. Singurele spatii care functioneaza fara modificari majore sunt hotelurile.
in perioada 1-3 decembrie. Pe 2 decembrie Emiratele Arabe serbeaza ziua nationala, iar orasul se transforma pentru cateva zile intr-un haos total cu trafic sufocat si spatii extrem de aglomerate. De regula, in jurul acestei date aleg mereu sa plec in vacanta.
ZBORURI
Nicio companie aeriana nu deserveste segmentul Bucuresti-Abu Dhabi, in schimb aveti la dispozitie trei companii care leaga Bucurestiul de Dubai si invers. Este vorba despre Tarom, Fly Dubai si Wizz Air. Distanta intre cele doua orase e de aproximativ 120 km, iar pentru a va deplasa catre Abu Dhabi aveti la dispozitie cateva variante: rent-a-car, autobuzele publice sau taxiurile.
VESTIMENTATIA
Nu trebuie sa purtati val sau alte vesminte locale. Orice imbracaminte care se mentine in limita decentei este acceptata in Emiratele Arabe Unite. Desigur, la vizitarea moscheii se impune un cod vestimentar aparte, care exclude transparentele si necesita acoperirea parului, a bratelor, pieptului si picioarelor, pentru femei. Pentru barbati, nu sunt acceptate tricourile de tip maiou si nici pantalonii scurti.
GASTRONIMIE
Bucataria internatioanala este foarte bine reprezentata in Abu Dhabi, asa incat, in functie de preferinte puteti opta pentru bucataria cu specific emiratez (Al Dhafra Restaurant), Asian Fusion (Smoking Doll), Japonez (Toki), Indian (Peppermill), Etiopian (Bonna Annee) etc.
Unul dintre locurile mele preferate pentru un pranz obisnuit sau chiar pentru o cina alaturi de prieteni e un magazin de mobila. Nu, nu ma refer la Ikea, ci la The One. Magazinul promoveaza conceptul “affordable luxury” si e un spatiu foarte cochet unde poti savura preparate delicioase si diferite sortimente de paine proaspat coapta, inconjurat de superbe piese de mobilier.


Ar mai fi multe de spus, dar mai las si pe data viitoare. Pana una alta, sper ca v-am convins sa sa veniti in vizita si, mai ales, sa nu cedati in fata clasicei oferte Abu Dhabi in one day!
La 31 de ani, Roxana – care traieste acum in Abu Dhabi, dupa ce a locuit in Belgia, Turcia, Tunisia, Egipt si Spania – este ghid de turism acreditat si a adunat, in ultimii ani, o multime de povesti din toate colturile lumii. A vizitat peste 60 de tari si sute de orase si a cunoscut mii de oameni (cititi mai multe in interviul de aici).
Despre locurile minunate pe care le-a descoperit in lume va povesti, saptamanal, pe Happytude. 🙂
Pe Roxana o gasit si pe blogul ei, L’Atelier des Voyages (atraveler.eu).
Leave a Reply