Vinul nu se bea repede. Povesti pe indelete despre vin, de la Marinela Ardelean
In urma cu cateva zile am aflat ca weekendul acesta, 21-22 mai, ii este dedicat vinului, la initiativa unei femei si a doi barbati, organizatorii evenimentului. Mi s-a parut simpatic sa aflu cine e femeia si sa o rog sa imi raspunda la cateva intrebari. Asa ca va invit acum sa vedeti ce a raspuns Marinela V. Ardelean la intrebarile mele despre vinuri. Intrebari de bautoare, mai mult decat cunoscatoare. 🙂
Marinela V. Ardelean este specialist in branding si business development in industria enogastronomica, degustator profesionist in concursuri internationale de vinuri, profesor la Italian Chef Academy (Roma, IT) si detinator al mai multor titluri si distinctii. A absolvit Scoala de Somelieri din Milano si detine un MBA in Industria Vinului (realizat la Trieste, Italia), a studiat in Franta, dar si in China si stie tot ce vrei sa stii despre sampanie. Autoare a celui mai premiat volum bilingv la nivel international despre vinurile romanesti – „50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene”, Marinela este si initiatoarea proiectului „Cartea vinurilor romanesti/ The Wine Book of Romania”.
Cand a inceput sa va intereseze vinul? Sa cunoasteti, nu sa-l beti. 🙂 Desigur, ar fi frumos sa stim si cand ati inceput sa il beti si sa va intereseze mai mult decat ce culoare are si cum se numeste.
M-a fascinat atentia si respectul pe care italienii il acordau vinului. Am dorit sa aflu mai multe si am inceput sa studiez despre cultura si istoria vinului.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie un profan despre ceea ce are in pahar?
Daca-i place si, daca da, de ce. Este important sa incepem sa ne cunostem propriile gusturile si sa le dezvoltam, sa incercam sa avem o cultura generala (chiar si minima) in materie de vin.
Sa zicem ca nu esti un cunoscator, dar vrei sa bei vinul in cunostinta de cauza. Care ar fi ABC-ul?
Consumul vinurilor din soiuri pure, romanesti pe cat posibil. Atunci cand alegem un vin sa incercam sa acordam atentie si zonei de productie. Cafea fara zahar si vin fara apa! Atunci cand avem ocazia, vom opta pentru un vin cu arome mai fructate si cu o baubilitate foarte ridicata. Incercam pana cand vom identifica ceva pe gustul nostru. Le memoram si continuam „vanatoarea” de vinuri pe gustul nostru. Atunci cand nu ne place un vin, vom incerca sa spunem elegant ca vinul nu este pe gustul nostru, dar nicidecum ca este „prost”.
Sunt convinsa ca stiti de toate greselile pe care le fac bautorii de vin, dar care ar fi, sa zicem, cele din Top 5.
Atentie la alegerea paharului corespunzator vinului pe care il servim.
Atentie la temperatura de servire.
Pastrarea in conditii corespunzatoare a vinului, pana la momentul servirii.
Intotdeauna paharul se tine de picior, niciodata direct de cupa.
Vinul nu se bea repede.
Din exterior, s-ar zice ca domeniul in care activati e mai degraba apanajul barbatilor. E o amagire sau chiar asa este?
In Romania incepe sa se schimbe acest lucru. Tot mai multe doamne incep sa se dedice acestui domeniu si, in limita posibilitatilor mele, le incurajez si le sustin. In Italia sau in Franta insa, nu am simtit deloc aceasta diferenta intre femei si barbati.
Ati scris Cartea vinurilor romanesti, un volum care s-a epuizat deja. As dori sa imi povestiti mai multe despre acest proiect: cand si de ce l-ati inceput, de ce si pentru cine ati scris cartea asta. A fost usor sau stiati de la bun inceput ce va cuprinde Cartea vinurilor romanesti?
Stiam ce va cuprinde Cartea vinurilor romanesti. Am avut si am un obiectiv bine definit, acela de a realiza un ghid complet, eficient, cu cele mai bune vinuri din Romania si Republica Moldova. Am vrut sa realizez un instrument util pentru operatorii Horeca, dar mai ales pentru consumatorii si iubitorii de vinuri. Ghidul cuprinde clasificarile vinurilor, preturile recomandate, informatii despre crame si despre producatori. Imediat dupa RO-Wine|The Wine Festival of Romania (festivalul care are loc pe 21 si 22 mai in Bucuresti – n.r.), voi merge in Republica Moldova pentru a alege vinurile pentru a doua editie a ghidului. Asadar, este vorba despre un ghid anual, pe care multi il numesc „Biblia” vinului romanesc, iar mie imi place sa ii spun The Wine Book of Romania.
Astazi si maine (21 si 22 mai 2016) are loc festivalul RO Wine. Ce va doriti de la acest eveniment si mai ales ce va doriti de la vizitatori?
Prima editie a festivalului este o urmare fireasca a cartii vinurilor Cartea vinurilor romanesti / The Wine Book of Romania. RO-Wine|The Wine Festival of Romania este un eveniment ce s-a nascut din dorinta de a reuni vinurile de top romanesti cu cele de renume international si de a le aduce mai aproape de consumatori. Ne dorim ca acestia sa deguste cat mai multe vinuri. Producatorii le vor oferi toate detaliile de care au nevoie pentru a cunoaste mai bine vinurile, astfel incat sa le poata compara la final. Au la dispozitie o selectie de aproape 300 de vinuri, asadar e important sa deguste cat mai multe. Sunt vinurile de top de la peste 60 de producatori, printre care se numara si vinuri de la 34 de producatori din Romania si de la 9 mici producatori de Champagne. In zona VIP vor putea degusta si vinuri care au peste 10, 20, 30, chiar 40 de ani.
Mi-as dori tare mult sa stiu, in detaliu, ce inseamna sa predai Cultura sampaniei la Italian Chef Academy in Roma. Pentru cine sunteti profesor si ce cuprinde structura cursului, cum arata o ora de curs si cata sampanie se bea – daca se bea – la clasa?
Cursantii mei sunt viitori bucatari, iar colegii mei, de cele mai multe ori, sunt bucatari in restaurante cu stele Michellin in Italia sau chiar proprietari de succes in industria enogastronomica. Teoria este intotdeana insotita de practica, mai ales atunci cand vorbim despre Champagne. Se degusta cel putin un fel de Champagne de fiecare data. Cursul prevede o parte de istorie, productia sampaniei, degustare si analiza organoleptica, asociere cu partea gastronomica, dar si cateva capitole despre unicitatea sampaniei si importanta acesteia in lumea spumantelor.

Actorii nu reusesc, de cele mai multe ori, sa vada un spectacol fara sa fie atenti la greseli. Se intampla acelasi lucru si cu specialistii in vinuri? Pot ei vreodata sa se bucure de un vin fara sa il analizeze mai intai si sa spuna ce nu e in regula cu el?
Da, si specialistii de vin sunt ca actorii din punctul acesta de vedere. In ceea ce ma priveste, nu reusesc sa ma bucur de un vin daca ceva nu este in regula cu el. Iar atunci cand imi spun parerea, care poate nu este tocmai una pozitiva, incerc sa o fac intotdeauna constructiv si cu un ton pozitiv.
Exista amintiri haioase care va leaga de meseria dumneavoastra? Nu stiu, poate ca atunci cand iesiti la cinele de afaceri oamenilor le e frica sa isi comande un vin oarecare fara sa va intrebe… Sau la cinele de afaceri sunteti dumeavoastra cea care alege vinul?
Trebuie sa recunosc ca am avut parte de experiente nemaipomentite in acest sens. Domni care au incercat sa ma suprinda si, uneori, chiar au reusit. Alteori am trait situatii in care, pentru a nu face nicio gafa, au preferat sa nu consume niciun vin. De cele mai multe ori, insa, sunt rugata sa aleg vinul.
Ce vin preferati si de ce?
Nu am un vin preferat. Nu am avut niciodata. Aleg vinul in functie de starea emotionala sau fizica, de compania in care ma aflu si, daca sunt la masa, in functie de preparatele alese.
Ce alte pasiuni isi fac loc pe langa vinuri?
Imi place sa alerg, sa schiez, ador plimbarile prin padurile din Romania si vizitele la muzee. Am o slabiciune pentru suprarealism si pentru muzica lui Chopin.
Si, in final, o intrebare mai stupida (dar, stiti cum se zice, cea mai proasta intrebare ramanea cea nespusa): cat vin bea un specialist in vinuri? 🙂
Niciodata suficient. 🙂
RO Wine | The Wine Festival of Romania
Este cel mai important festival de vinuri din tara noastra si reuneste, la Fratelli Lounge Club, peste 60 de producatori romani si internationali, o selectie riguroasa de vinuri premium, vinuri din colectii private, un ambasador renumit in industrie. RO-Wine | The Wine Festival of Romania (www.romaniawinefestival.com) il are ca ambasador pe Helmuth Koecher, fondator si presedinte al Merano WineFestival – unul dintre cele mai exclusiviste evenimente de profil din Europa, cu o vechime de peste 20 ani. Organizatorii festivalului sunt Marinela Ardelean, specialist in branding si business development in industria enogastronomica, Liviu si Mihai Popescu, co-proprietarii Fratelli Group.
Costul unui bilet standard este de 100 de lei, iar costul unui bilet VIP este de 250 de lei si include acces suplimentar la o selectie exclusiva de vinuri cu o vechime de peste 10 ani. Biletele de la ambele categorii sunt valabile o zi si le gasiti pe bilete.ro.
Be happy & nice,
Oana B.
*Ma gasiti si pe pagina de facebook Happytude.ro 🙂
Leave a Reply