#ImiPlace. Horia Tecau castiga si cand nu joaca. Respect

Sectia de neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta a fost dotata saptamana aceasta cu un ventilator de suport respirator in valoare de 80.000 de lei. Fondurile pentru achizitionarea echipamentului au fost donate de tenisman-ul Horia Tecau, originar din orasul Constanta, iar actiunea face parte din seria de 21 de dotari anuntate de Salvati Copiii pentru 2015, ce vizeaza maternitati si sectii de nou-nascuti din Bucuresti si din intreaga tara.

Aceasta este a treia donatie din cadrul proiectului pentru reducerea mortalitatii infantile ce vizeaza judetul Constanta, fiind donate pana acum un incubator de terapie intensiva, patru pulsoximetre si patru laringoscoape.

In Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, anul trecut au avut loc 3.363 nasteri, dintre care 367 inainte de termen, cu diferite grade de prematuritate, necesitand terapie specifica. Rata de mortalitate infantila in judetul Constanta a fost in 2014 de 11,9 la mie, mai ridicata decat media nationala.

 

Principala cauza a mortalitatii infantile a devenit prematuritatea, care inregistreaza o crestere semnificativa in aproape toate tarile lumii.

 

Copiii prematuri au mai mari sanse de supravietuire acum decat in anii 1990, dar totul depinde de ingrijirile pe care le primesc inainte de a se naste si in primele ore de viata. Un raport realizat de WHO Born too soon din 2012 a aratat ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem de prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, in timp ce in regiunile slab dezvoltate, acelasi procent, de 90% dintre acesti copii mor.

 

Unul din zece copii din tara nostra se naste inainte de termen, Romania mentinandu-se pe primul loc in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai mari rate ale mortalitatii infantile, cu un procent de 8,8 la 1000 de nou-nascuti vii, fata de media de 3,7 a Uniunii Europene.

 

Pentru a supravietui, bebelusii nascuti prematur au nevoie de ingrijire speciala si echipamente performante. Ca sa poata salva vieti aflate la inceput de drum, organizatia Salvati Copiii demareaza o noua etapa a campaniei de strangere de fonduri Un gest pentru o viata, adresata atat companiilor, cat si publicului larg, pentru dotarea maternitatilor din Romania.

 

 

PS: Las mai jos imaginea asta, sa o aveti aproape cand vreti sa faceti un gest mic cu insemnatate mare. 🙂

sustine Salvati Copiii_oanabotezatu.ro

 

 

Fotografii: Salvati Copiii Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!