Locul de joaca din bucatarie: cursuri de gatit pentru copii si parintii lor
Intr-o dimineata, cat timp a fost David la gradinita, am facut niste biscuiti. Ii plac biscuitii – ce sa fac, seamana cu mine :)) – si ii mananca destul de des, de aceea incerc mereu sa gasesc variante (cat mai sanatoase) pentru el. Cand am timp si chef, ii gatesc. Ultima data, i-am facut pe cei de aici, dupa o reteta adaptata de Vica si postata, cu tot cu poveste, pe blogul ei minunat. 🙂 In timp ce ii faceam, mi-am dat seama, ca, asa cum scrie Vica, e frumos sa lasi copilul sa te “incurce” prin bucatarie. E frumos sa il lasi sa descopere si lui David chiar ii place in acest colt de casa, mai ales daca ii dau niste oale, capace, telul, un castron.
In dimineata biscuitilor cu miere, deci, mi-am dat seama ca, pana acum, nu i-am dat ocazia lui David sa bucatareasca alaturi de mine. Tin minte ca si mie imi placea sa imi bag nasul in bucatarie, cand mama ne gatea bunatati, si uneori chiar ma lasa si pe mine sa fac gogosi. Ieseau mai strambe, nu perfecte ca ale ei, dar erau bune si eu ma bucuram tare ca mama ma lasa sa o ajut.
Asa ca am decis ca, din cand in cand, sa gasesc cate o reteta la care sa ma ajute si copilul. Sa gatim impreuna. Si poate n-ar fi rau sa incepem chiar de maine. Tot e weekend si in plus, de cand a inceput gradinita, avem grija sa nu treaca nicio zi de weekend fara o noua experienta.
Cand va mai creste, mi-ar placea sa mergem impreuna la cursuri de gatit pentru copii si parintii lor. O prietena foarte draga mie, Silvia, a avut ideea sa organizeze astfel de cursuri in Bucuresti. Mi-a povestit despre The Cooking Ground zilele trecute si am zis sa dau vestea mai departe, poate sunt printre voi parinti cu copii mai mari, care si-ar dori sa mearga impreuna la astfel de cursuri.
The Cooking Ground este un proiect pilot si eu cred in el inca dinainte de a incepe, fiindca o cunosc pe Silvia si stiu cum face ea lucrurile, asa ca am incredere ca va fi un succes.
Principiul de la care a plecat e simplu: parintii ocupati isi gasesc cu greu timp exclusiv pentru copiii lor, iar atunci cand o fac este destul de complicat sa gaseasca activitati care sa fie pe placul copiilor si, totodata, sa raspunda si nevoii de deconectare a adultilor. Gatitul se dovedeste de multe ori a fi terapeutic, asa ca poate fi cartea castigatoare pentru copii si parinti deopotriva. In plus, este cea mai la indemana varianta de a-i invata pe cei mici principiile unui stil de viata cu mancare sanatoasa.
Cursurile de gatit se desfasoara deci in pereche – adult-copil, dar si doi adulti-un copil, doi adulti – doi copii etc. – si au loc la Carturesti Verona. Fiecare editie The Cooking Ground are zece sedinte, cate o sedinta la fiecare doua saptamani – adica toata experienta se intinde pe parcursul a patru luni. Iar aici vine partea mea preferata: descoperirile gastronomice se vor face alaturi de cativa dintre cei mai cunoscuti, apreciati si simpatici chefi din Bucuresti. Profesori sunt: Costi Sulugiuc (Energiea), Irina Hristu (Pop-up Dinner), Andreea Caretu (Miez), Daniel Voinea (Carturesti), Robert Soparlache, Cristina Malai (Cezanne).
Prima editie The Cooking Ground este programata sa inceapa in februarie 2017.
Mai multe detalii despre cursuri si date legate de inscriere gasiti pe pagina de facebook The Cooking Ground si pe site-ul proiectului. Citit cu atentie si regulamentul, aici. 🙂
Abia astept sa inceapa si sa vad, deocamdata doar in poze, cum decurg lucrurile. Spun deocamdata fiindca eu mai am de asteptat vreo cinci ani pana cand voi putea participa, asta fiindca participantii cei mici trebuie sa aiba macar 6-7 ani, ca sa ii poti tine atenti doua ore, cat dureaza sedinta de gatit si, mai important, ca sa inteleaga si ei ceva din toata experienta. 🙂
Pun mai jos cateva imagini ale unor preparate pe care copiii si parintii lor le vor gati la curs:
Foto: arhiva personala si pagina de Facebook The Cooking Ground
Leave a Reply