Ceva frumos pentru vara asta: haine inspirate de “Flori românești”, de la Aceeași Mărie

Îmi plac mulți mici antreprenori din România. Poate, vreodată, voi începe un serial despre ei.
Dar astăzi vorbesc despre unul singur: Antonia Negrău, fondatoarea brandului Aceeași Mărie. Și, de fapt, nu vorbesc despre Antonia (dar nu uit că aș vrea să facem și un interviu, las aici reminder), ci despre cea mai nouă colecția imaginată de ea, numită “Flori românești”.

Inspirată de flori românești, după cum lesne se înțelege din nume, colecția Aceeași Mărie reunește 16 piese tare – bluze, rochii, fuste, eșarfe, batiste -, care nu doar că le împrumută numele, ci și frumusețea. “Baza hainelor din colecție este una simplă”, spune Antonia, “însă le-am adăugat tuturor câte un element care mă duce cu gândul la flori. Un element care scoate din banal produsul, iar aici vorbim fie de un volan, fie de o mâneca bufantă sau un guler mai definit.”

Preferata mea este, de departe, Rochia Brândușa Galbenă, dar, fie, dacă e musai, trec pe listă și: fusta Bujor roz, Rochiar Smârdar (bujorul de munte) și cămașa Clopoțel.

Am întrebat-o pe Antonia câte ceva despre cea mai nouă colecție a sa. Iată!

Ce e atât de special la această colecția a ta?
Este prima colecție atât de complexă, de la eșarfe de mătase naturală până la bluze, cămăși și fuste. Materialele sunt noi și ele. Dacă până acum am mers mult pe pânză de bumbac, la “Flori românești” avem numai bumbac 100%. 


Cât și cum ai lucrat la ea?
Teoretic, inspirația mi-a venit din primăvara anului 2022 și s-a conturat conturat mai frumos după o școală de desen din vara lui 2022 (ilustrație în botanică). Acolo m-am (re)îndrăgostit de frumusețea pură a florilor și de tot binele pe care mi l-a oferit natura în acea perioadă. Când nu stăteam în atelier, ieșeam prin parcuri și desenam în aer liber.
Practic, la colecție am lucrat imediat după revelion și am terminat chiar ieri (4/ 05/ 2023). A fost un drum lung, încărcat cu multe hopuri, mai ales când încerci noi materiale, furnizori, testări etc. Durează mult și nu totul ține întotdeauna de tine. Însă acum mă bucur de rezultate. 

Ce ai dorit de la tine cu “Flori românești”, cea mai nouă colectie Aceeași Mărie?
Să dau mai departe din bucuria florilor. De fapt, din mesajele pe care le transmit florile. Așa cum pe ii sunt spuse poveștile femeilor care au cusut la ele, la fel și simbolistica florilor este una deosebită. Totul era legat de casă, familie, datini. De exemplu, în tradiția românească rar găseai o casă țărănească fără trandafiri în grădină. Se spunea că trandafirul apără de rău locul în care crește, tocmai de aceea se planta cât mai aproape de casă, la ușa de la intrare.
Aceeași Mărie se bazează pe simboluri, povești din istoria și tradițiile românilor. Astfel, am adunat povești și imagini cu cele mai iubite flori românești, unele dintre ele specii protejate, și le-am transpus într-o colecție de 16 piese vestimentare. 

Ce vrei de la noi cu “Flori românești”?
Ca oamenii să se apropie tot mai mult de natura care ne oferă atâta armonie. Să se conecteze cu ea. Să-i afle trecutul. 
Am crescut la țară și am avut o copilărie frumoasă. Eram la poalele naturii și aveam tot felul de obiceiuri, obiceiuri care m-au legat mult de familie și datorită cărora am dezvoltat empatia, respectul și modestia.
Acesta e și principalul motiv de la care a plecat brandul Aceeași Mărie. N-am vrut să se piardă simbolurile și datinile care, cândva, au construit ceva frumos în noi. 


Întreaga colecție și toate detaliile despre fiecare piesă vestimentară în parte – AICI.
Vă recomand să dați un ochi și pe celelalte secțiuni din shop, aveți ce vedea și ce cumpăra.Fotografii: Yanina Liberti
Model: Daria Cumpănășoiu
Make-up: Alice Goidea
Locație: EnRose

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!