Proiectul Alopecia, fotografii emotionante cu “femeia cheala”
Prin nu stiu ce minune a firii, mi se intampla ca atunci cand ma macin pentru lucruri mici sa mi se aduca aminte ca sunt mai norocoasa decat cred si ca e cazul sa fiu recunoscatoare pentru asta. Ca sunt sanatoasa si ca am toate motivele sa zambesc dimineata, in oglinda.
Zilele trecute am descoperit niste imagini emotionante care m-au facut sa ma rusinez de marea mea problema din ultima perioada – caderea parului ca urmare a nasterii (ceva normal, care se rezolva in timp, cu rabdare, mi s-a spus 🙂 ).
Va invit sa vedeti fotografiile acestea si sa le priviti cu atentie. E atata seninatate si acceptare in ele. Atata emotie si liniste.
The Alopecia Project reuneste mai multe potrete – realizate de fotograful londonez Daniel Regan – cu femei, barbati copii care sufera de alopecie (numita, popular, si “chelire”). Regan a inceput proiectul in urma cu patru ani si jumatate, dupa ce a cunoscut, la o petrecere, o femeie diagnosticata cu aceasta boala: el a complimentat-o pentru poada capilara frumoasa, iar ea i-a multumit si i-a marturisit ca poarta peruca. Femeia bolnava de alopecie a pozat apoi in studioul fotografului fara peruca. Ei i-au urmat si alte persoane care s-au lasat pozate, pentru prima data, fara perucile pe care le poarta pe strada pentru a-si ascunde boala.
Principalul scop al proiectului este de a-i sustine moral pe pacientii diagnosticati cu aceasta boala, imaginile semnate de Daniel Regan (si stranse intr-o carte) au rol terapeutic.
Adesea confundati cu bolnavii de cancer care indura sesiuni chinuitoare de chimioterapie, cei suferinzi de “chelire” totala sau partiala sunt niste oameni perfect sanatosi. Boala ii afecteaza insa nu numai fizic, ci si emotional – in special pe femei.
Aici puteti vedea mai multe portrete realizate de fotograful londonez, iar de aici puteti comanda cartea Alopecia Uncoverd – o parte de banii stransi din vanzarea cartii sunt donati bolnavilor.
*Alopecia (pelada) este o boala dermatologica ce se caracterizeaza prin caderea parului, de obicei de pe pielea capului, zonele lipsite de par avand forma rotunda sau ovalara. Boala poate afecta insa si genele, sprancenele sau barba si poate aparea la orice varsta. Pierderea parului nu este insotita de niciun simptom. Cauza acestei boli a sistemului imunitar ramane un mister; cercetatorii sustin ca „o combinatie de gene” este cea care predispune o parte din populatie la aparitia alopeciei. Alopecia, care e de mai multe tipuri, nu este o boala contagioasa.
Fotografii de Daniel Regan
Leave a Reply