4 zile, 10 sate și peste 100 de momente care te aduc mai aproape de frumusețile săsești: Săptămâna Haferland (3-6 august 2023)

Să începem scurt, cu definiția: Haferland înseamnă Țara Ovăzului, fiindcă localnicii cultivau cu precădere ovăzul, din cauza climatului aspru. Acest lucru fiind stabilit, putem merge mai departe.

Săptămâna Haferland, cel mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, are loc între 3 și 6 august 2023, sub înaltul patronaj al Altețelor Sale Serenisime Prințul și Prințesa Alexander von und zu Liechtenstein, membri ai casei princiare de Liechtenstein. Este pentru prima oară când Altețele Sale Serenisime patronează un eveniment cultural din România.

Festivalul, ajuns la ediția a XI-a, se desfășoară în zece localități situate în perimetrul istoric numit Haferland, între Brașov și Sighișoara: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri, toate niște localități cu adevărat de poveste.

Un mix frumos de istorii despre case ca niște cetăți, biserici fortificate îngrijite cu dragoste ani la rând, în care răsună sublim orgi vechi, bucate preparate de zeci de ani după aceleași rețete, concerte, spectacole de muzică și dansuri tradiționale, expoziții, baluri, ateliere dedicate copiilor și mai ales oameni care duc cu ei povești scrise și nescrise, Săptămâna Haferland e un prilej bun să afli mai mult, să simți mai mult, să guști mai mult, să te bucuri mai mult. Și, la final, să îndrăgești și să prețuiești mai mult moștenirea sașilor din Transilvania.

Ce puteți vedea și face timp de patru zile la Săptămâna Haferland
La ediția din acest an a festivalului, pe lângă evenimentele deja consacrate – baluri tradiționale săsești, concerte de orgă și de muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecții de film, expoziții foto și de costume tradiționale, paradă de costume populare etc. – vizitatorii vor putea asista la resfințirea Bisericii Evanghelice din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săsești din Transilvania. Biserica din Rupea, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vieții spirituale ale comunității săsești din Transilvania.

Puțini din cei care au admirat orga și minunatele covoare expuse în Biserica Neagră din Brașov știu că acestea provin, de fapt, de la biserica din Rupea. De altfel întregul ansamblu al cetății Rupea, construit între secolele XIV și XVII a fost restaurat sau, unde nu a mai fost posibil, reconstruit, începând cu zidurile, curtea interioară și turnurile (Turnul Porții, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetașilor, Turnul Pulberăriei etc.).

Un alt punct de atracție pentru vizitatori vor fi tururile (unele ghidate), cum este deja celebra plimbare către Stejarul lui Crulici, un arbore multisecular. Cei care vizitează zona pot vedea pe viu stejari de 400 sau chiar 600 de ani, încărcați de legende și istorii locale, aproape la fiecare pas – până la extremitatea de nord a Haferlandului, lângă Sighișoara, unde se află platoul Breite și zecile sale de stejari cu vârsta de sute de ani.

Participanții vor avea de asemenea ocazia de a face vizite la fermele și în curțile tradiționale ale localnicilor și de a degusta produse bio, iar copiii și adulții deopotrivă își vor putea încerca iscusința în atelierele live de pictură pe lemn, pâslit, împletit coronițe, cioplire în lemn, țesut și brodat etc.


Întreaga zonă a Țării Ovăzului oferă numeroase oportunități pentru vizitatori, de la bisericile fortificate construite începând cu secolul al XII-lea (satele Saschiz și Viscri fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO) la pitoreștile locuințe tradiționale sau locuri devenite deja celebre, precum proprietatea deținută de Regele Charles al III-lea la Viscri, care este deschisă publicului pentru vizitare.

Mergem și noi la Săptămâna Haferland, de joi, 3 august, până duminică, 6 august, și îmi dau seama, uitându-mă în programul festivalului, că nu vor fi destule orele din zi (și puțin din noapte) pentru tot ce se pregătește frumos în toate cele zece comunități.

Sper să avem parte de zile frumoase și să putem primi cum se cuvine toate poveștile cu care ne vom întâlni.

Programul ediției 2023 a festivalului Săptămâna Haferland poate fi consultat pe site-ul
evenimentului, www.haferland.ro, precum și pe paginile https://www.facebook.com/haferland
și https://www.instagram.com/saptamana_haferland/.

Las mai jos și niște variante la care puteți reveni ușor:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!