#ImiPlace. Ania, artista care pune fotografia in cui

O tipa din Cluj-Napoca, Ania, isi pune fotografia in cui, dar nu oriunde, ci pe peretii cladirilor din oras. Lucrarile ei – “imprimate” pe lemn (o sa cititi mai jos cum 🙂 ) – pot fi luate, gratis :), de oricine. Este modalitatea prin care Ania a decis sa duca arta stradala din strada, in casele oamenilor. Am vorbit un pic cu Ania, pe Facebook, despre proiectul ei, #spreadtheprint. 

Si cu ocazia asta ii spun ca o asteptam si la Bucuresti. 🙂

 

“Cand am inceput, in februarie 2015, eram curioasa unde va ajunge acest mic experiment si ce legaturi va face intre mine si public. Pana in momentul de fata, feedback-ul a fost unul pozitiv”, spune Ania. Ideea i-a venit dupa ce, la ultima facultate la care a studiat (Universitatea de Arta si Design, sectia Foto-Video), i s-a spus ca pozele de sfarsit de semestru vor  fi expuse in incinta facultatii, lucru care i s-a parut absurd.

Artista Ania Ciotlaus
Ania Ciotlaus

“M-a deranjat, deoarece eu voiam sa le vada cat mai multa lume, asa ca am iesit cu pozele direct in strada. Nu am avut niciun plan cand am pornit, stiam doar ca in alte tari este apreciat street-art-ul, asa ca am continuat in speranta ca si la noi va avea, la un moment dat, impact; ceea ce s-a si intamplat. Am fost inspirata si de un artist din Franta, JR, care isi lipeste pozele direct pe perete”, mai spune Ania.

Lucrarile nu sunt lipite de perete, ci agatate in cui, ca sa le poata lua oricine. Iar motivul e simplu, explica Ania: arta stradala rareori se poate lua acasa; eu am vrut sa o fac de luat acasa. 🙂

Artista Ania Ciotlaus isi daruieste fotografiile_arta stradala_oanabotezatu (5)
Fotografie de Ania, pe un perete din Cracovia (plan departat)
Artista Ania Ciotlaus isi daruieste fotografiile_arta stradala_oanabotezatu (4)
Fotografie de Ania, pe un perete din Cracovia (focus)

 

Ania lucreaza vara in micul atelier din gradina, iar iarna (si probabil si acum, pe vremea asta urata tare 🙂 ) – in podul casei. Lucreaza singura si ii e bine asa. “Nu imi place sa imi fac planuri, ma ghidez dupa feeling si nu stiu ce imi aduce ziua. Azi poate fac poze in centrul Clujului, iar maine sunt pe acoperisul unei cladiri abandonate.”
Artista Ania Ciotlaus isi daruieste fotografiile_arta stradala_oanabotezatu (8)

Artista Ania Ciotlaus isi daruieste fotografiile_arta stradala_oanabotezatu (7)

Artista Ania Ciotlaus isi daruieste fotografiile_arta stradala_oanabotezatu (12)Pentru a realiza un print, artista are nevoie de patru zile: ca sa ajunga asa cum este, fotografia trece printr-un proces destul de complicat si de migalos. “In prima etapa, transfer poza, folosind diferite geluri acrilice. Odata transferata imaginea, lemnul se prelucreaza si se patineaza. Ultima faza este lacuirea lucrarii. Fiecare lucrare are pe spate o agatatoare, o serie cu data la care am scos lucrarea pe strada si un QR code cu datele mele.”

Am fost curioasa daca, odata ce pune fotografia in cui, ramane “la panda” sa vada cine o ia si ce reactie are. Ei bine, nu, spune Ania.

 

“Nu am stat niciodata sa vad ce se intampla cu lucrarile si cine le ia. Mi se pare mai incitant asa.”

 

Dar nu numai Clujul se bucura de arta Aniei. Vara trecuta, artista a fost intr-un mic roadtrip si a reusit sa lase mai multe lucrari in Praga si in Cracovia. In Praga, a lasat lucrarea cu Cinema Victoria pe Lenon Wall (un zid foarte important pentru istoria graffitiului in Cehia), iar in Cracovia a pus in perete fotografii cu diferite peisaje. O fost o experienta incredibila, spune ea, pe care spera sa o repete cat de curand.
Artista Ania Ciotlaus isi daruieste fotografiile_arta stradala_oanabotezatu (6)Proiectul #spreadtheprint e foarte fain si din ce in ce mai multa lume incepe sa vorbeasca despre el. Ania a fost invitata la televiziune ca sa vorbeasca despre el, a aparut si in cateva publicatii online. Pe viitor, ar vrea sa calatoreasca in toata lumea si sa lase poze in cat mai multe locuri. Iar visul cel mai mare este sa ajunga cu arta ei in America Latina.

Deocamdata, lucreaza urmatoarea expozitie stradala si vrea sa agate poze exact in acelasi loc in care au fost facute. “Un fel de Inception.”

 

Ania despre Ania: 
“Am 26 de ani si m-am nascut in Cluj. De mica am fost foarte incapatanata si am facut ce am vrut, iar asta m-a ajutat mult acum. Am inceput trei facultati, dar nu am terminat niciuna. Frustratrea unor profesori si lipsa de suflet in fotografie m-au facut sa  continuu singura.

Nu ma axez pe un stil anume deoarece simt ca in acest fel ma limitez. Am poze cu animale si peisaje, dar si potrete si poze cu cladiri abandonate. Momentan, viata mea a luat o intorsatura interesanta, nu ma asteptam ca #spreadtheprint sa prinda asa amploare. Ma bucur enorm ca fac ce imi place.”
Artista Ania Ciotlaus isi daruieste fotografiile_arta stradala_oanabotezatu (10)

Artista Ania Ciotlaus isi daruieste fotografiile_arta stradala_oanabotezatu (2)
Artista Ania Ciotlaus isi daruieste fotografiile_arta stradala_oanabotezatu (9)

 

PS: Ania mai are un proiect foto foare frumos, care mie imi place mult: un portofoliu pe Vogue Italia. A inceput sa puna poze la ei pe site in urma cu patru ani. In prezent are 160 de poze acceptate, 5 dintre ele fiind alese la “best of”.  A avut si multe imagini refuzate, dar a continuat. 🙂

 

 

Foto: arhiva personala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!