Începe FITS, festivalul minunat de la Sibiu

Astăzi începe FITS și, timp de zece zile, aveți vreme să ajungeți la Sibiu. Pentru spectacole, pentru bucurie și, mai ales anul acesta, pentru #Prietenie (tema festivalului în 2024).

Cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care se desfășoară între 21 și 30 iunie, reunește peste 830 de evenimente; zece zile pline de teatru, dans, muzică, circ, expoziţii şi multe altele. Sunt aşteptaţi peste 5.000 de artişti din 82 de ţări.

Totodată, mii de oameni vor ajunge la Sibiu, în sălile de spectacole, dar și pe străzi, de azi și până la finalul lunii.

Noi suntem patru din cele câteva mii de persoane. 🙂

La FITS e prima noastră plecare în fiecare vară, cu FITS începe vacanța mare (așa cum la Vadu este ultima noastră plecare în fiecare vară, cu Vadu se încheie vacanța mare). 🙂

Când am ajuns prima dată la FITS, Cristian abia învățase să meargă și doarmea două somnuri de zi. Iar acum mai are puțin și împlinește 7 ani și doarme doar noaptea, ca un om mare. Așa măsor eu de câți ani mergem, vară de vară, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Ai zice deci că sunt deja destui ani și poate că am putea face altceva la final de iunie. Dar nu, noi încă ne programăm vacanțele celelalte în funcție de FITS, căci nu vrem să lipsim. Ni se potrivește bine festivalul acesta, care nu e numai de teatru, așa cum îi zice numele. Ni se potrivește și nouă, dar și băieților.

Multe lucruri îmi plac mult la FITS. Dar cel mai tare îmi place că festivalul acesta poate fi o bucurie pentru toată lumea. Nu trebuie să fii critic de teatru ca să te bucuri de FITS. Nu trebuie nici să lași copiii acasă ca să vii la FITS. Nu trebuie să aloci buget colosal pentru biletele la spectacole (multe bilete au prețuri mai mult decât decente, dar sunt și foarte multe spectacole și evenimente cu acces gratuit).

La FITS, oricine – de aproape orice vârstă – găsește ceva să-i bucure sufletul. Fie că are câteva luni, se plimbă în cărucior de bebeluși și zâmbește când vede un spectacol cu baloane de săpun; fie că are 9 ani și e uimit de păpușile gigantice care iau la pas orașul; fie că are 20 de ani și găsește frumusețe într-un spectacol de circ contemporan; fie că are 40 de ani și i se pare potrivit să vadă trei spectacole de teatru pe zi; fie că are 60 și dansează pe gospel. Și tot așa.


Sigur că și anul acesta, ca în toți anii, FITS aduce în atenția publicului nume mari (John Malkovich, Tim Robbins, Mikhail Baryshnikov, Isabelle Adjani sau Neil LaBute), spectacole imense, întâlniri-eveniment.

Dar, după mine, frumusețea fără margini a acestui festival e dată mai ales de comorile ascunse în cele 10 zile de festival (21 iunie – 30 iunie 2024), în spectacole de teatru indoor sau outdoor, în spectacole de circ sau dans contemporan, fado, gospel, spectacole de lumini, instalații, fanfare, concerte. Comori care te pot surprinde la fiecare pas. Chiar dacă nu ai prins bilet pentru ele.


Cine a fost cel puțin o dată la FITS știe că atmosfera în Sibiu, la final de iunie, e mereu minunată. Nimic nu e forțat, nimic nu e greșit, nimic nu e prea mult sau prea puțin. Totul e superb așa cum e, trebuie numai să fii acolo, să primești totul cu inimă deschisă. Și dacă nu găsești bilete la un spectacol pe care vrei să îl vezi, există mereu alte 10 spectacole din care poți alege, la schimb.


Desigur că mi-am făcut lista de spectacole pe care doresc să le văd eu anul acesta la FITS (am pus pe ea fado și gospel, dar și teatru și circ). Dar în primul rând am făcut lista cu spectacole și evenimente la care îmi doresc să meargă băieții. Cele mai multe sunt outdoor și au acces gratuit (vă las link aici, să vedeți întreaga ofertă). FITS este un festival foarte potrivit dacă mergeți în familie.


Astăzi începe #FITS2024 și eu număr zilele până când ne pornim și noi spre Sibiu. Spre deosebire de alți ani, de data asta lipsim de la deschidere (care va fi un spectacol inedit, prezentat de Corul Madrigal, dar avându-i ca invitați pe Pippo Delbono și Tim Robbins), dar vom fi prezenți la închidere (mereu există un echilibru 🙂 ).

Pe site-ul festivalului (AICI) puteți vedea exact, pe zile, pe ore, pe categorii, ce vă așteaptă la FITS în această vară. Tot de acolo puteți cumpăra bilete (click pe numele spectacol, apoi click pe bilete și gata).

De mare ajutor, vă spun sincer, este aplicația FITS. Aplicația FITS include în acest moment toate evenimentele programate în cadrul ediţiei din acest an şi permite personalizarea programului şi multe alte facilități. Aplicaţia FITS poate fi descărcată gratuit atât în Google Play, pentru Android, cât și în AppStore, pentru iOS (AICI aveți linkuri directe). Eu îmi salvez mereu acolo spectacolele la care merg, ca să primesc reminder înainte (deh, de la o vârstă ai nevoie și de reminder :)) ).

#FITS online

Iar dacă nu ajungeți de data asta, să știți că puteți avea FITS și acasă.

Peste 30 de spectacole de teatru, muzică, dans și circ pot fi urmărite online anul acesta în cadrul festivalului. Spectacolele pot fi urmărite de toţi iubitorii artelor din România sau din străinătate, în baza unui bilet cu preț unic de 30 de lei sau în baza unui abonament de 400 lei, care include accesul la toate spectacolele online. Acestea sunt disponibile pentru cel mult 24 de ore din momentul în care ele sunt programate și achiziționate. În total vor putea fi urmărite online 15 spectacole de teatru, zece de muzică, șase de dans şi două de circ contemporan. Programul complet al spectacolelor online poate fi parcurs aici.

Spectatorii online se vor putea bucura de două premiere mondiale din lumea teatrului. Este vorba despre Afrodita și Eliberarea Lumii (Un vodevil muzical grecesc) de Tim Robbins, celebrul actor american, spectacolul fiind o celebrare veselă a puterii de a ierta și a tăriei inimii de a vindeca până și cele mai profunde dintre discordii, dar și Trezirea – un spectacol plin de candoare și poezie vizuală, faimosul italian Pippo Delbono revenind la Sibiu cu acest spectacol-confesiune magistral, incisiv, emoționant și de neuitat. Alte spectacole de teatru care pot fi urmărite online sunt Povestea prințesei deocheate și Jocuri, vorbe, greieri…, în regia lui Silviu Purcărete, O sirenă mai specială de Pierre Guillois și Olivier Salvan și Pescărușul în regia lui Dumitru Acriș. În total 15 spectacole de teatru vor putea fi vizionate online.

#FITS Talks

Pentru al treilea an consecutiv, scriitorul Marius Chivu continuă seria dialogurilor FITS Talks. Zilnic, pe durata festivalului, unii dintre cei mai importanți artiști români prezenți la FITS sunt invitați la o discuție informală despre festival și teatru, despre arta și misiunea lor, dar și despre bucuriile și pasiunile pe care le au. La finele conversației, un chestionar inedit va ajuta publicul să-i descopere mai bine pe invitați, așa cum, poate, nu i-a văzut niciodată până acum.

FITS Talks se va transmite zilnic, LIVE, pe pagina de Facebook a Festivalului, de la ora 13.00, și, apoi, pe canalul de YouTube. Interviurile FITS Talks pot fi urmărite gratuit.


#FITS2024, ediție cu prietenie

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru din lume, are loc anul acesta la Sibiu în perioada 21 iunie – 30 iunie, tema ediției cu numărul 31 fiind PRIETENIE.

Până în acest moment, FITS are 830 evenimente incluse în program și așteaptă peste 5000 de artişti din 82 de țări. Printre noutăţile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artişti, operatorii culturali, instituţiile de spectacole şi reţelele culturale.

Ediţia din acest an va include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!