#Interviu. Patru ani de Dancing Bucharest

Dancing Bucharest – proiectul cu oameni fotografiati dansand in oras, “oameni care misca orasul” – imi e foarte drag. Prima imagine pe care am vazut-o a fost cu Ioana Marchidan, pe care o iubesc. 🙂 Si de atunci ma uit periodic sa vad ce a mai fotografiat Dani Ionita prin oras.

Nu-l cunosc personal pe Dani Ionita (doar de pe Facebook, desigur :)) ), dar trebuie sa fie un om tare fain de vreme ce a avut ideea acestui proiect, care exista de patru ani. Un proiect pentru care el si dansatorii-personaje lucreaza benevol, de dragul publicului. 🙂

Am vrut sa ajunga si la voi cateva imagini Dancing Bucharest si am profitat de asta ca sa il intreb pe Dani Ionita cate ceva despre proiect. Iata ce a iesit:

Care a fost prima fotografie Dancing Bucharest? A fost mai intai fotografia si apoi ideea proiectului sau invers?

Primele fotografii au fost facute pe Calea Victoriei, cu Andreea Andronic si Paul Dunca. Decizia de incepe proiectul o luasem cu cateva zile inainte si stiam ca va face parte din proiect.

Ce reactii ai avut de la oamenii care au vazut imaginile?

Inca de la inceput reactiile au fost pozitive si au fost catalizatorul care m-a facut sa continui. Nu cred ca as putea sa fac un top al reactiilor, asa cum nu pot nici sa raman doar la o singura fotografie care sa fie “cea mai cea”. Din fericire au iesit destul de multe fotografii memorabile pentru mine. Si sper ca si pentru ceilalti.

Ce inseamna Dancing Bucharest dupa patru ani?

Am intalnit multi oameni frumosi si s-au consolidat multe prietenii care vor ramane pe viata. In rest, nu am contabilizat niciodata cate fotografii am realizat pentru proiect, cati oameni au participat sau cate zile am lucrat la el. Totusi, de patru ani pot spune care lucrez aproape saptamanal la el.

Cum decurge o zi de shooting? Exista un plan bine stabilit sau procesul e mai degraba spontan?

Procesul e uneori spontan, alteori nu. Uneori locul este gandit dinainte si stiu cum va iesi cadrul, alteori nu. Nu am o reteta. Nu folosim oameni aditionali. Doar eu si dansatorii. In mare parte sunt dansatori profesionisti care au terminat coregrafie. Insa printre cei care au participat la Dancing Bucharest se mai gasesc si oameni care doar au mers la niste cursuri de dans, nefacand o cariera din pasiunea lor.

Cum iti alegi personajele?

Cei care fac parte din proiect imi sunt destul de apropiati. Sunt oameni pe care-i cunosc si astfel procesul e unul usor cand ne intalnim sa facem fotografii pentru proiect. In general, locurile le aleg eu, insa fiecare poate veni cu propuneri.

Pe cine si cum ajuta Dancing Bucharest?

Mi-ar placea sa cred ca-i ajuta pe oameni sa constientizeze ca miscarea e oxigen pentru corp.

Ce-ti doresti pentru proiectul tau?

Idei pentru dezvoltarea conceptului sunt. Dupa ce am realizat fotografii cu dansatori in Cluj, Timisoara si Brasov, urmatorul pas ar fi cateva orase din Europa. Ramane de vazut.  Nu ma grabesc si sper ca la un moment dat se va intampla.

 

Fotografii: Dani Ionita

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!