Portughezul care fotografiaza ferestrele lumii

Un portughez calatoreste prin lume si fotografiaza ferestre. Mii de ferestre, pe care le aranjeaza apoi in colaje, pe orase. Numele fotografului este André Vicente Gonçalves, iar numele proiectului sau – Windows of the World.

Proiectul lui André Vicente Gonçalves a inceput in urma cu cinci ani, dar in ultimii doi ani, spune artistul, a lucrat mai cu spor. Primele fotografii le-a facut in Lisabona si Evora, cele doua orase in care locuieste. “Numai in Lisabona a fotografiat peste 2.000 de ferestre”, mi-a marturisit fotograful.

In august, portughezul a vizitat Romania, asa ca a inclus si tara noastra pe harta cu ferestre. Deocamdata, a fotografiat geamuri din Brasov si Bucuresti, dar va reveni. 🙂

I-am scris lui André pe e-mail in urma cu trei saptamani, dupa ce am citit un articol de pe cnn.com. Mi-a raspuns imediat – era la Barcelona, fotografia ferestre. 🙂

De ce tocmai ferestre? Puteai la fel de bine sa fotografiezi usi. 🙂

Mi-a placut mereu sa colectionez lucruri si dintotdeauna am avut o curiozitate legata de ferestre, iar proiectul reuneste aceste doua chestiuni. Dau mare importanta lucrurilor mici; si imi place sa vad ca pe masura ce proiectul capata vechime, detaliile astea mici capata si mai multa valoare in acest puzzle.

Ce s-a intamplat in cei cinci ani de cand ai inceput sa „colectionezi” ferestre din lume?

Nu mai stiu exact cate ferestre am adunat pana in prezent. Inainte de Barcelona – de unde nu am apucat sa selectez imaginile – aveam in jur de 5.400 de ferestre. Pana acum, am vizitat, special pentru Windows of the world, Portugalia, Spania, Italia, Austria, Romania si urmeaza Marea Britanie. Scopul meu este sa fotografiez ferestre din toate tarile lumii, stiu ca imi va lua ceva timp, dar nu vreau sa renunt si lucrez la visul meu. Pentru asta insa am nevoie de sponsori care sa ma sustina si sa ma ajute sa cresc proiectul. Mi-ar placea sa imi dedic timpul doar acestui proiect, dar, cel putin deocamdata, nu se poate – trebuie sa mai si lucrez. 🙂

Cum s-a intamplat sa ajungi in Romania?

Am vizitat-o la sfarsitul lunii august – am avut o expozitie foto cu „ferestrele lumii” in cadrul Bohemian Square (multumesc, pe aceasta cale, organizatorilor si Ambasadei Portugaliei la Bucuresti) – Festivalul de Cultura Urbana din Brasov. Nu am stat decat opt zile in Romania, deci nu am avut timp sa vizitez si alte orase; am facut poze doar in Brasov si Bucuresti. Dar imi doresc tare mult sa revin!

Windows of the World - Bucuresti
Windows of the World – Bucuresti
Windows of the World - Brasov
Windows of the World – Brasov
Windows of the World - Porto, Portugalia
Windows of the World – Porto, Portugalia
Windows of the World - Evora, Portugalia
Windows of the World – Evora, Portugalia
Windows of the World - Lisabona, Portugalia
Windows of the World – Lisabona, Portugalia
Windows of the World - Burano, Italia
Windows of the World – Burano, Italia
Windows of the World - Venetia, Italia
Windows of the World – Venetia, Italia
Windows of the World - Alpi (Italia si Austria)
Windows of the World – Alpi (Italia si Austria)

Mai multe fotografii facute de André Vicente Gonçalves, nu doar pe cele din cadrul proiectului Windows of the World, gasiti pe site-ul lui, aici.

Andre Vicente Goncalves
Andre Vicente Goncalves

Fotografii: André Vicente Gonçalves

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!