#Exemplu. Marșul polițiștilor din Uganda, împotriva violenței domestice (VIDEO)
„Vrem să ne punem în locul femeilor”, spune polițistul Francis Ogweng, din Uganda, într-o reportaj video despre un marș al poțiștilor din această țară, un marș împotriva violenței domestice în timpul căruia polițiștii s-au plimbat prin Kampala, capitala Ugandei, cărând bebeluși în spate și lemne pe cap.
În timp ce la noi, de prea multe ori, poliția își face treaba în ritm de melc (iar uneori nici măcar așa) – sigur că nu e doar vina lor, e vina unui sistem întreg putred până la rădăcini -, în Uganda, o țară din estul Africii, poliția iese în stradă pentru femeile agresate.
În România, la fiecare 30 de secunde, o româncă e ţinta violenței domestice, iar 1 din 4 femei din România a fost, cel puțin odată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său. În 2017 au fost raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), furnizate la solicitarea Centrului Filia. Majoritatea agresorilor sunt adulți de sex masculin (92%) iar majoritatea victimelor sunt adulți de sex feminin (76%), dar și minori (informații mai multe și detaliate găsiți aici).
În țara lui „sigur a făcut ea ceva”, nu numai că instituțiile nu își fac treaba, nu există politici de sprijinire reală a victimelor, nu există centre destule de adăpost pentru victime, nu există oameni care să vorbească tare, public, despre asta; femeile care ajung în politică nu par a face front comun pentru a apăra alte femei; nu numai că victimele violenței domestice mor de mâna partenerilor, chiar dacă au obținut, cu greu, ordine de restricție împotriva acestora; nu numai că ne pasă doar cât durează știrea despre violență la TV. Dar nici măcar un marș ca în Uganda nu putem face.
Sigur că ne plac paginile de Facebook ale polițiștilor, le dăm like & share, dar ne-ar plăcea să-i vedem pe bărbații din Poliție și în stradă, strigând la alți bărbați că a lovi o femeie nu te face mai bun și mai puternic, ba din contră. La fel cum ne-ar plăcea să îi știm mai implicați în toată povestea asta.
Acesta este motivul pentru care las aici materialul video de mai jos, cu polițiștii din Uganda. Să te pui în papucii unei femei agresate, să încerci să o înțelegi – de aici începe. Dacă ne pasă.
Leave a Reply