Pedalez spre fapte bune

V. avea 7-8 ani cand l-am cunoscut, iar eu 22. Am stat langa el intr-o biserica mica, la un botez al unei fetite. La un moment dat, din senin V. a devenit nelinistit si nu a mai vrut sa stea langa mama lui, care il tinea strans de mana. Imi amintesc ca prin vis ziua aceea, cum mama sa il tinea strans in brate si ii spunea, soptit, ca mai e putin si ca apoi vor merge sa se plimbe si apoi sa deseneze. V. a fost primul si singurul copil cu autism pe care l-am intalnit vreodata. Mama lui a facut mari eforturi ca sa isi permita terapia, intr-o perioada in care si autismul, si terapia erau aproape SF la noi. Cand nu si-a mai permis sa plateasca orele de terapie, mama a lucrat singura cu V. Multi ani, zi de zi. Din cand in cand, mai vad pe Facebook ce fac, vad lucrarile lui V., e atat de frumos si atat de talentat. Iar mama lui e in continuare cel mai bun terapeut.

Cu gandul la V., pe care eu, probabil, nu il voi mai vedea niciodata de aproape si nici nu voi putea banui vreodata ce simte si cum simte lumea asta, am acceptat invitatia Laurei de a pedala pentru a darui ore de terapie copiilor ce sufera de autism. Voi pedala pe o bicicleta statica, n-am mai facut asta de vreo doi ani, cred, caci nu imi place bicicleta statica :), iar alaturi de mine vor fi si alte persoane – Paul Georgescu (cel mai rapid roman care a traversat Canalul Manecii fara costum de neopren) este unul dintre ei.

Fiecare dintre noi va pedala timp de 30 de minute si nu oriunde, ci la mall, la Sun Plaza, in zona intrarii principale, ca sa ne vada tot Bucurestiul. 🙂 Dar nu e absolut nicio problema, scopul nobil scuza orice.

Deci, daca in goana dupa cadouri, aveti ragaz cateva minute, treceti pe la Sun Plaza in weekend (17 si 18 decembrie) ca sa aflati mai multe despre campania „Pedalam spre fapte bune” pentru Asociatia Help Autism.

Daca veti binevoi, puteti face si o donatie pentru copiii ca V. Parintii lor va vor multumi. Donatia minima este 40 de lei, adica suficient pentru o ora de terapie. 🙂

Lista completa a celor care vor pedala in weekend: Adrian Ion, Alex Craciun, Andra Nicula, Andy Brunner, Bogdan Alexandrescu (Chef Dexter), Carmen Albisteanu, Cristina Cioran, Daniela Bojinca, Gabriela Maalouf, Gianina Corondan, Ioana Nicolescu, Laura Ivancioiu, Laura Lazar, Laurentiu Bogai, Lavinia Pavel, Loredana Ailincai, Lucian Ionita, Marius Chivu, Oana Botezatu, Paul Georgescu, Sanziana Negru, Veronica Soare.

Te astept in weekend la Sun Plaza sa ne faci galerie. Si nu uita ca poti darui si tu o ora de terapie pentru micutii diagnosticati cu autism. Detalii mai multe gasesti aici.

 

***

Asociatia Help Autism are 400 de copii in terapie si sustine peste 600 de ore de terapie zilnic. Pentru sanse cat mai mari la recuperare, un copil diagnosticat cu autism are nevoie de 2 pana 8 ore de terapie zilnic .

In Romania, in anul 2015 erau inregistrate peste 8.000 de persoane cu autism, insa numarul real al acestora se apropie de 30.000, conform cifrelor ONG-urilor implicate in constientizarea si ameliorarea simptomelor afectiunii.

Asociatia Help Autism se implica activ in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Pe langa activitatea sustinuta in schimbarea statutului autismului in Romania, asociatia ofera servicii de terapie in cadrul celor 6 centre, 6 parteneriate public-private – cu Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Bucuresti, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dambovita – si la domiciliu, desfasoara cursuri de formare in terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri si sedinte de consiliere pentru parinti si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA – stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!