Povestea de dragoste a bunicii mele

poveste cu papadiePe primul copil – timp de un an si mai bine – l-a crescut singura. Barbatul ei era la razboi, plecat dinainte de a veni pe lume pruncul cel dintai. Florica nu a stiut multa vreme daca barbatul ei e viu sau mort. Dupa vreo doi de la plecarea lui, cand nu mai spera la vreo veste de pe front, lumea din sat a inceput sa-i spuna sa-si faca alt rost. Si mama, ba chiar si soacra, si vecinii ii ziceau ca trebuie sa gaseasca alt tata pentru copil. Florica era tanara, frumoasa si vrednica, n-ar fi fost greu sa-si ia alt barbat. Dar ea, nu si nu.

Intr-o zi, a plecat la targ ca sa dea porumb pe alte de-ale gurii. Asa se facea atunci: troc, schimb pe schimb. Dadeai porumb, primeai fasole. Tine minte bine ca ii trebuia musai o lingura de lemn. Dar a luat doua. La targ s-a intalnit cu un om care i-a spus ca tocmai a sosit un transport de detinuti de la rusi. “O fi si Ion al meu printre ei”, si-a zis.
S-a facut seara, a ajuns acasa, a hranit copilul si s-au culcat in chilerul ei mic. In miezul noptii a batut cineva in usa. “Fa Florica, sunt eu, am venit acasa. Pune niste apa la incalzit, ca sunt plin de paduchi”. A aprins focul, a incalzit apa, a iesit afara si l-a spalat, i-a dat schimburi noi. Apoi romanul a intrat in odaie si si-a luat baiatul in brate. Pentru prima data.
Povestea asta mi-a spus-o mamaia Florica anul trecut, de Paste. “L-am iubit mult, mama”, mi-a zis.
Mamaia Florica a nascut si a crescut 11 copii, i-a dat la casele lor, pe unii – o zice plangand – i-a si ingropat. A crescut zeci de nepoti si a tinut in brate zeci de stranepoti. E mica acum si-i tremura mainile de batranete, si nu ne mai stie, din prima, numele fiecaruia dintre noi. Dar, de fiecare data cand ne strange in brate, ochii i se scalda in lacrimi.
Mamaia Florica a implinit anul acesta, pe 1 mai, 90 de ani de viata (si 30 se vaduvie).
Batranete usoara sa aiba! 🙂

 

PS: Intr-o zi voi scrie povestea ei de mama eroina. Diploma ceausista e la mine in dulap, sta drept dovada. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!