#CeCitim (23) Idei de lectură de la Diana-Florina Cosmin

Cred în oameni și în recomandările de lectură pe care mi le fac ei. Cu foarte puține excepții, n-am avut niciodată de pierdut în povestea asta, așa că m-am gândit că n-ar fi rău să adun aici recomandări de lectură ale unor oameni faini pe care îi știu – va fi o agendă mereu actualizată de lectură pentru mine și pentru cine mai dorește.

În fiecare săptămână, va exista pe Happytude un top 5 recomandări de carte de la câte cineva. Sper să vă placă și să vă inspire la lecturi cu miez.

Săptămâna asta, idei de lectură de la Diana-Florina Cosmin, jurnalista pe care o puteți descoperi pe Finesociety.ro.

 

 

„Istoria iubirii” – Nicole Krauss

„Nothing makes me happier and nothing makes me sadder than you.”

E o carte citită într-o perioadă vulnerabilă a vieții mele, așa că o vreme i-am creditat povestea de dragoste cu mine prin conjunctura în care mi-a apărut în viață. Am recitit-o anul trecut, după zece ani, și mi-am dat seama că a fost, totuși, o iubire sinceră. Încă este.

Îmi place foarte mult scriitura lui Nicole Krauss, e complicată ca un origami cu o mulțime de împăturiri și unghiuri ascunse, la care tot mai descoperi câte un colț pe care l-ai ratat prima oară. Autoarea e foarte vizuală și vie în descrierile ei, iar personajele au o sensibilitate la care eu simt nevoia să mă întorc mereu.

 

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis – Barbara Leaming

Îmi plac mult memoriile, biografiile și autobiografiile, iar aceasta a fost prima carte citită pe 2018. Cartea Barbarei Leaming a stat la baza filmului Jackie, cu Natalie Portman, și e o biografie palpitantă a fostei Prime Doamne a Americii. Nu mi-a plăcut niciodată de Jackie, dar această carte m-a prins de la primele pagini fiindcă spune, exact ca-n titlul ei, povestea din spatele poveștii.

După moartea președintelui, Jackie a suferit toată viața de șoc post-traumatic, într-o perioadă în care noțiunea în sine nu era recunoscută în teoria psihiatrică. În lumina discuțiilor despre sănătatea mentală în zilele noastre, este indirect și o carte despre fața nevăzută a bolilor psihice. Este istoria profundă a unui suflet care și-a ales voluntar multe dintre nefericiri și s-a aruncat cu capul înainte în ele, în încercarea disperată de a scăpa de ceea ce considera că e un blestem și un destin fatidic. Nu mi-o puteam imagina niciodată pe Jackie în această lumină, așa că a fost o revelație.

 

Open. O autobiografie  – Andre Agassi

Tenisul ca o carceră. Despre asta e cartea lui Andre Agassi, una dintre cele mai palpitante lecturi autobiografice pe care le-am parcurs vreodată. Nu e o poveste de succes clasică, de tipul „Cum mi-am atins cel mai fierbinte vis din copilărie, prin perseverență și muncă susținută”, ci exact pe dos. E despre un sportiv extraordinar care a detestat toată viața sportul care l-a făcut celebru și despre cum să trăiești cu talentul pe care-l ai și să fii fericit ÎN CIUDA lui.

 

 

Sentimentul unui sfârșit – Julian Barnes

„Sentimentul unui sfârșit” este o carte despre trăit, despre viața neromanțată și despre ce se alege de visele noastre și de noi atunci când îmbătrânim: „În a doua parte a vieții, te aștepți să te mai și odihnești, nu? Crezi că ți se cuvine. Eu am crezut, oricum. Însă pe urmă începi să-ți dai seama că nu e treaba vieții să te răsplătească pentru merite”.

Nu e o carte ușoară, dar e o carte necesară: sunt toate fricile noastre adunate la un loc, iar singurul mod de a le neutraliza este atacându-le direct în miezul lor, oricât de tare ne-ar durea asta.

 

The Rise and Reign of the Unruly Women – Anne Helen Petersen

„Când fetele erau mici, tatăl surorilor Williams – Venus și Serena – plătea copiii din Compton să stea în dreptul terenului de tenis în care ele se antrenau și să le strige toate înjurăturile rasiste care le veneau la gură. I se părea cel mai bun mod de a le întări pentru ceea ce avea să urmeze pentru ele în perspectiva performanței într-un sport rezervat istoric albilor”.

Este o carte despre femei de succes care și-au câștigat victoriile cu OBRĂZNICIE. Obrăznicia de a nu fi suficient de slabe/ cuminți/ tinere/ delicate sau orice fel de clișeu pe care lumea îl asociază feminității. Femei precum Serena Williams (prea puternică), Hillary Clinton (prea insistentă), Mellisa McCarthy (prea grasă), Madonna (prea bătrână) sau Lena Dunham (prea dezbrăcată).

Despre aceste femei s-a scris enorm, dar cartea asta chiar reușește performanța de a aduce ceva nou. O perspectivă diferită și incomodă asupra felului în care societatea privește femeile de succes care nu se potrivesc tiparului și locului programat dinainte pentru ele.

 

 

Foto: Roro Șerban

 

Te invit să citești și episoadele anterioare din seria #CeCitim, cu recomandări de lectură de la oameni faini:

(1) Propuneri de la Ana-Maria Onisei, aici

(2) Propuneri de la Alexia Udriște-Olteanu, aici.

(3) Propuneri de la Petronela Rotar-Cotoban, aici.

(4) Propuneri de la Liviana Rotaru, aici.

(5) Propuneri de la Anca Neagoe, aici.

(6) Propuneri de la Corina Bratu, aici.

(7) Propuneri de la Jamilla Azazi, aici.

(8) Propuneri de la Ana Barton, aici. 

(9) Propuneri de la Irina Ionescu Homoriceanu, aici.

(10) Propuneri de la Raluca Buzea, aici.

(11) Propuneri de la Natalia Ștefăniță, aici. 

(12) Propuneri de la Bianca Sîrbu, aici. 

(13) Propuneri de la Ruxandra Tăleanu, aici. 

(14) Propuneri de la Veronica Stancu, aici. 

(15) Propuneri de la Ioana Cristina Casapu, aici. 

(16) Propuneri de la Bogdan Nicolai, aici. 

(17) Propuneri de la Claudia Tocilă, aici. 

(18) Propuneri de la Luisa Ene, aici.

(19) Propuneri de la Adriana Stoian, aici.

(20) Propuneri de la Oltea Zambori, aici. 

(21) Propuneri de la Gyorgy Gaspar, aici. 

(22) Propuneri de la Oana Coman, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!