(8) Ce Citim. Idei de lectură de la Ana Barton

Cred în oameni și în recomandările de lectură pe care mi le fac ei. Cu foarte puține excepții, n-am avut niciodată de pierdut în povestea asta, așa că m-am gândit că n-ar fi rău să adun aici recomandările de lectură ale unor oameni faini pe care îi știu – va fi o agendă mereu actualizată de lectură pentru mine și pentru cine mai dorește.

În fiecare săptămână, vinerea, va exista pe Happytude un top 5 recomandări de carte de la câte cineva. Sper să vă placă și să vă inspire la lecturi cu miez.

Săptămâna asta, idei de lectură de la scriitoarea Ana Barton.

 

Ana Barton, deci:

Mi-a plăcut la vara asta un singur lucru: m-a lăsat să citesc. A fost în tihnă, ba chiar în uitare de sine, nu pe apucate, ca de obicei. Citesc și ficțiune, și nonficțiune dintotdeauna, o să vă rog să nu vă mirați că recomandările mele sunt compozite. Lista mea nu este un top, așa că nu voi numerota intrările. 🙂

 

„Aviatorul“, de Evgheni Vodolazkin

Aceeași temă care apare în „Laur“, cartea pe care am ajuns s-o visez, atât de mult o iubesc, apare și aici: nu există timp, doar veșnicie. Numai că acțiunea nu se petrece în secolul XV, ci în XX și în XXI. Și nu există evenimente, ci doar stări și sentimente. Amintirea face omul.

 

„Amintiri din rai“, de Emil Brumaru

Brumaru înseamnă poezie, e pur și simplu un sinonim al ei. Cartea asta e un univers pletoric de emoție, o iarbă divină în curtea inimii fiecărui cititor. Pentru că poetul ne primește pe toți în casa lui, în curte, în poezia lui răvășitoare.

 

„Sînii verzi“, de Florin Iaru

Florin scrie ca viața, că numai în viață ți se poate-ntâmpla să te doară ceva departe de tot în tine și să-ți treacă c-o rană mai mică, superficială, dar pe care o poți vedea, poți pune mâna pe ea. Florin Iaru e un dicționar de viață în cuvinte. În cartea lui intri și rămâi. Pentru totdeauna.

 

„Bucuria de a nu fi perfectă“, de Riri Sylvia Manor

Riri își scrie memoriile și o face cu o frumusețe care te-ndrăgostește pe loc. Riri povestește un drum, drumul vieții ei, cu oamenii acestui drum, cu umbrele și luminile lor, cu apăsările și cu descătușările ei și ale lor. E o povestitoare excepțională, o mare surpriză pentru mine, care-i citisem doar poemele. Riri știe să lumineze, pentru că asta e o știință la oameni, numai la stele e un dat.

 

„Trei prieteni în căutarea înțelepciunii“, de Christophe André, Alexandre Jollien și Matthieu Ricard

Acești trei domni – un psihiatru-psihoterapeut, un filosof și un călugăr budist – sunt prieteni și s-au întâlnit să stea de vorbă. Au petrecut împreună câteva zile, iar cartea asta de dialoguri s-a născut așa. Nu se citește ușor, pentru că simți nevoia să stai și să te gândești la ce spun acești oameni, dar simți că urci în lume și cobori în tine, adânc, paragraf cu paragraf.

 

A zis Oana cinci cărți, m-am oprit la cinci. Dacă era după mine, erau cel puțin zece. 🙂

 

 

Te invit să citești și episoadele anterioare din seria #CeCitim, cu recomandări de lectură de la oameni faini:

(1) Propuneri de la Ana-Maria Onisei, aici

(2) Propuneri de la Alexia Udriște-Olteanu, aici.

(3) Propuneri de la Petronela Rotar-Cotoban, aici.

(4) Propuneri de la Liviana Rotaru, aici.

(5) Propuneri de la Anca Neagoe, aici.

(6) Propuneri de la Corina Bratu, aici.

(7) Propuneri de la Jamilla Azazi, aici.

 

 

Foto: Radu Gasler

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!