#CeCitim. Recomandări de lectură de la Bogdana Dobre
Cred în oameni și în recomandările de lectură pe care mi le fac ei. Cu foarte puține excepții, n-am avut niciodată de pierdut în povestea asta, așa că m-am gândit că n-ar fi rău să adun aici recomandări de lectură ale unor oameni faini pe care îi știu – va fi o agendă mereu actualizată de lectură pentru mine și pentru cine mai dorește.
Periodic, Din când în când, va exista pe Happytude un top 5 recomandări de carte de la câte cineva. Sper să vă placă și să vă inspire la lecturi cu miez.
Săptămâna asta, idei de lectură de la Bogdana Dobre, blogger la Calea Lactee.
Deci, Bogdana: Știu că mi-ai spus să fac cinci recomandări de cărți, însă după o frământare îndelungă, am realizat că nu mă pot rezuma la cinci cărți și am decis să recomand patru serii de autor din literatura SF și, last but not least, un scriitor (care nu a scris SF, dar e autorul celor mai fascinante memorii) 🙂
Margaret Atwood – Oryx & Crake și Anul Potopului – seria MaddAddam
Pe Margaret Atwood o cunoașteți cu siguranță, fiindcă ea este autoarea faimoasei “Povestea Slujitoarei”. Margaret Atwood este pur și simplu spectaculoasă prin lumile și personajele pe care le construiește. Cele două cărți pe care le recomand sunt și ele niște distopii, însă lucrurile sunt duse mult mai departe decât în Povestea Slujitoarei. Peisaje postapocaliptice, trimiteri la Geneză, lumi pline de animale încrucișate (leomieii), creații nebune ale unor geneticieni și un fir al acțiunii care te ține cu sufletul la gură de la prima pagină și până la ultima. Vă recomand să le citiți exact în ordinea în care le-am menționat eu mai sus.
James A. Corey – Seria Expansiunea (9 romane, din care 8 tipărite), din care la noi s-au tradus doar două, Trezirea Leviatanului și Războiul lui Caliban
Ce este interesant la James Corey este că el, de fapt, nu există, fiind un pseudonim sub care scriu doi autori, Daniel Abraham și Ty Frank. Inclusiv modul în care sunt scrise romanele este interesant, fiecare din cei doi scriind povestea din perspectiva unuia din personaje.
Acțiunea are loc într-un viitor îndepărtat în care Marte, Națiunile Unite de pe Terra și coloniile din centura asteroizilor își dispută supremația în sistemul solar și în ecuație apare și o rasă extraterestră care poate pune în pericol existența omenirii. Un roman SF și polițist în același timp, extrem de bine construit și gândit. Una peste alta, este printre cele mai captivante serii citite de mine în ultimii ani. Pe Netflix puteți urmări și serialul cu același nume, fiind disponibile la noi primele două sezoane și urmând să apară și cel de-al treilea spre finalul anului.
John Scalzi – Războiul Bătrânilor
Războiul Bătrânilor include 4 romane traduse la noi: Războiul Bătrânilor, Brigăzile Fantomă, Ultima Colonie și Povestea lui Zoe. Acțiunea are loc pe diverse planete din Univers, colonizate fie de pământeni, fie de diverse rase extraterestre, cu care umanitatea se află în relații cordiale sau de război. Pământul este izolat de către planetele din colonii care au evoluat enorm datorită schimburilor cu rasele extraterestre prietene și este folosit mai mult pentru a oferi fie oameni care să colonizeze planete noi, fie bătrâni, care sub promisiunea unui nou corp, tânăr și mult mai puternic, se oferă voluntari pentru a lupta în forțele armate coloniale.
Orson Scott Card – Jocul lui Ender și Saga Umbrelor
L-am lăsat intenționat la urmă, fiindcă universul lui Scott Card este de o complexitate și o bogăție greu de descris. De la nuanțele și analogiile la credință și până la profunzimea personajelor, de la faptul că efectiv nu te aștepți la absolut nimic din firul acțiunii și ești în permanență ținut în tensiune, și până la faptul că în fiecare roman îți ridică mari semne de întrebare și teme de gândire, toate se împletesc într-un fir narativ care te ține captiv și te face să devorezi pagină după pagină.
Pe Scott Card l-am descoperit târziu, acum vreo patru ani (el a început să scrie prin 1977), însă atunci când l-am descoperit am avut nopți întregi în care am stat până spre dimineață pentru a citi, în condițiile în care copiii tocmai trecuseră de perioada de bebelușie, iar eu abia îmi recuperasem somnul de noapte.
Scott Card este singurul scriitor SF din istorie care a câștigat atât premiul Hugo, cât și Nebula (echivalentul Oscarului sau al Premiului Pulitzer pentru literatură SF). Din punctul meu de vedere, Card mai este egalat doar de Isaac Asimov și Frank Herbert. Jocul lui Ender, prima carte din Saga lui Ender a fost ecranizată: recomand și filmul cu căldură, dar doar după ce citiți cartea 🙂
R. Moehringer
Moehringer este un nuvelist și jurnalist american, câștigător al Premiului Pulitzer. Este omul care l-a ajutat pe Agassi să își pună în ordine memoriile și să creeze capodopera numită Open (dacă nu ați citit-o încă, trebuie să o faceți numaidecât).
Din romanele scrise de Moehringer, aș enumera doar ce am citit/ început să citesc: Dulcele Bar (care este autobiografia sa) și Sutton, o istorie a unuia din cei mai faimoși jefuitori de bănci ai Americii.
Foto: Radu Popescu
Te invit să citești și episoadele anterioare din seria #CeCitim, cu recomandări de lectură de la oameni faini:
(1) Propuneri de la Ana-Maria Onisei, aici
(2) Propuneri de la Alexia Udriște-Olteanu, aici.
(3) Propuneri de la Petronela Rotar-Cotoban, aici.
(4) Propuneri de la Liviana Rotaru, aici.
(5) Propuneri de la Anca Neagoe, aici.
(6) Propuneri de la Corina Bratu, aici.
(7) Propuneri de la Jamilla Azazi, aici.
(8) Propuneri de la Ana Barton, aici.
(9) Propuneri de la Irina Ionescu Homoriceanu, aici.
(10) Propuneri de la Raluca Buzea, aici.
(11) Propuneri de la Natalia Ștefăniță, aici.
(12) Propuneri de la Bianca Sîrbu, aici.
(13) Propuneri de la Ruxandra Tăleanu, aici.
(14) Propuneri de la Veronica Stancu, aici.
(15) Propuneri de la Ioana Cristina Casapu, aici.
(16) Propuneri de la Bogdan Nicolai, aici.
(17) Propuneri de la Claudia Tocilă, aici.
(18) Propuneri de la Luisa Ene, aici.
(19) Propuneri de la Adriana Stoian, aici.
(20) Propuneri de la Oltea Zambori, aici.
(21) Propuneri de la Gyorgy Gaspar, aici.
(22) Propuneri de la Oana Coman, aici.
(23) Propuneri de la Diana-Florina Cosmin, aici.
(24) Propuneri de la Adrian Georgescu Jr., aici.
(25) Propuneri de la Cristina Oțel, aici.
(26) Propuneri de la Alexandra Enăchescu, aici.
(27) Propuneri de la Marius Constantinescu, aici.
(28) Propuneri de la Irina Markovits, aici.
Leave a Reply