#CeCitim (20) Idei de lectură de la Oltea Zambori
Cred în oameni și în recomandările de lectură pe care mi le fac ei. Cu foarte puține excepții, n-am avut niciodată de pierdut în povestea asta, așa că m-am gândit că n-ar fi rău să adun aici recomandări de lectură ale unor oameni faini pe care îi știu – va fi o agendă mereu actualizată de lectură pentru mine și pentru cine mai dorește.
În fiecare săptămână, vinerea, va exista pe Happytude un top 5 recomandări de carte de la câte cineva. Sper să vă placă și să vă inspire la lecturi cu miez.
Săptămâna asta, idei de lectură de la Oltea Zambori, director de agenție de PR, blogger de Timișoara, organizator de evenimente și un om tare fain.
Deci, Oltea:
Vorbesc rar despre ceea ce citesc pentru că în general nu prea vorbesc neîntrebată. Mă bucur,însă, când cineva mă întreabă despre cărți bune de citit și băgat la suflet. În preambulul recomandărilor de mai jos aș vrea să spun un singur lucru: nu contează ce citești atâta timp cât faci asta. A citi e o activitate intimă, iar orice carte care îți dă o stare de bine e o carte care merită citită și nu contează cum o privesc ceilalți. Cărțile ne fac să călătorim, să descoperim oameni noi, să ne descoperim pe noi și să evadăm din realitatea care, uneori, e copleșitoare. De aceea n-am un gen preferat, iar ceea ce citesc e în funcție de dispoziția mea dintr-o anumită prioadă.
Cheile împărăției – A.J. Cronin
E povestea părintelui Chisolm care merge în China într-o misiune creștină, cu unicul scop de a converti chinezii la creștinism. E romanul care mi-a rămas în suflet și la 25 de ani după ce l-am citit prima oară, pentru că e o poveste despre onoare, respect și curaj, despre obstacole și greutăți care aproape îl omoară pe Chisolm.
L-am recitit în urmă cu patru ani și mi-a bucurat sufletul și mai tare, am înțeles mult mai bine, matură fiind, ce înseamnă să lupți pentru ceva din convingere. Deși are multiple referințe la Biblie și la stabilimentele creștine, nu este deloc un roman religios, ci, mai degrabă, unul despre credință – acea credință pe care fiecare dintre noi o are (ori în sine însuși, ori în ceva mai presus de cunoaștere).
Trilogia Sanctus – Simon Toyne
Îmi place mult să citesc beletristică, mă atașez mai greu emoțional de filosofie, istorie sau autobiografii. Bine, recunosc, am o fascinație pentru cărțile care vorbesc despre religie – într-un fel sau altul, iar trilogia Sanctus (Sanctus-Cheia-Turnul) e una dintre acele cărți-film care te ține cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină.
Sanctus e povestea unui secret ținut ascuns timp de secole de către un ordin călugăresc la fel de secret, iar mie mi-a plăcut pentru că are de toate: conspirații la nivel mondial în cele mai de sus instituții, o poveste de dragoste, artefacte cu tot cu istoria provenienței, locuri reale ale lumii descrise în cele mai frumoase detalii. E perfectă pentru vacanță și pentru evadarea într-o lume care nu va fi niciodată reală (din fericire, dar ăsta e farmecul).
Viața lui Kostas Venetis – Octavian Soviany
Una dintre cele mai bune căți citite vreodată, fără îndoială. E o carte care aproape te murdărește pe mâini când dai pagină după pagină, iar asta e datorită stilului superb al lui Soviany de a descrie atmosfera decadentă în care se trăia în Grecia, Turcia, România sau Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea. Romanul e atât de pictural încât l-am citit cu sufletul la gură, o lectură care a reușit să rămână sensibilă în ciuda subiectelor abordate (și greu de digerat). E un roman despre depravare și despre viață, pur și simplu, despre acceptarea a ceea ce ești – oricât de rău, inuman și lipsit de orice urmă de decență ai fi.
Peregrinările lui Tuf – George RR Martin
De câte ori mă întreabă cineva despre literatura SF și fanatasy, zic că nu-mi place. Chiar dacă am citit Dune, Fundația, Jocul lui Ender-Vorbitor în numele morților/Xenocid, Hobbitul sau Stăpânul inelelor – am făcut-o doar pentru că sunt cărți de referință în literatura mondială și e bine să știu câteva ceva din fiecare gen literar. „Peregrinările lui Tuf”, însă, deși încadrată la SF, are acel farmec al unei povești dublate de lecții de viață. Haviland Tuf conduce o navă spațială care se numește „Arca” – o navă care e și ecologică –, cu care călătorește prin galaxie rezolvând tot felul de probleme întâlnite pe diversele planete pe care ajunge cu mult umor și înțelepciune. E o lectură aparent ușoară, dar plină de învățăminte pentru cine are ochi și dincolo de retină.
Femei celebre pe divan – Catherine Siguret
Câteva femei care au marcat secolul XX cu personalitatea lor sunt analizate de unsprezece psihanaliști – o analiză care vine în completarea unei scurte biografii ale fiecăreia. De la Marlene Dietrich la Edith Piaf, trecând prin Simone de Beauvoir, Maria Callas sau Jacqueline Kennedy, acest „compendiu de vieți” pune sub lupă celebritatea și formele ei de agresiune asupra ființei umane.
Pe Oltea o puteți citi pe blogul ei, Nebuloasa, ceea ce vă și recomand. 🙂
Foto: Radu Bădoiu
Te invit să citești și episoadele anterioare din seria #CeCitim, cu recomandări de lectură de la oameni faini:
(1) Propuneri de la Ana-Maria Onisei, aici
(2) Propuneri de la Alexia Udriște-Olteanu, aici.
(3) Propuneri de la Petronela Rotar-Cotoban, aici.
(4) Propuneri de la Liviana Rotaru, aici.
(5) Propuneri de la Anca Neagoe, aici.
(6) Propuneri de la Corina Bratu, aici.
(7) Propuneri de la Jamilla Azazi, aici.
(8) Propuneri de la Ana Barton, aici.
(9) Propuneri de la Irina Ionescu Homoriceanu, aici.
(10) Propuneri de la Raluca Buzea, aici.
(11) Propuneri de la Natalia Ștefăniță, aici.
(12) Propuneri de la Bianca Sîrbu, aici.
(13) Propuneri de la Ruxandra Tăleanu, aici.
(14) Propuneri de la Veronica Stancu, aici.
(15) Propuneri de la Ioana Cristina Casapu, aici.
(16) Propuneri de la Bogdan Nicolai, aici.
(17) Propuneri de la Claudia Tocilă, aici.
(18) Propuneri de la Luisa Ene, aici.
(19) Propuneri de la Adriana Stoian, aici.
Leave a Reply